Često čujemo kako je smrznuto zdravo, bar što se tiče reklama poznatih proizvođača zamrznute hrane.

Međutim, koliko je to istina? Iako se hrana se zamrzavala radi skladištenja još u drevnoj Kini, ona je postala popularna u širokoj upotrebi tek od doba prirodnjaka Klerensa Birdejea, koji se smatra tvorcem industrije zamrznute hrane, prenosi Minimagazin, 9. januara 2013. godine.

Hrana, naime, zadržava svoju hranjivu vrednost i kada je zaleđena.

VIŠE: Kako se pravilno zamrzavaju namirnice

U nekim slučajevima, hranjivi sadržaj namirnica se čak i povećava nakon zamrzavanja. Naravno, namirnice se ne zamrzavaju samo zbog svojih hranjivih vrednosti, neke poput mesa i ribe su kvarljive, te njihovo zamrzavanje pomaže u sprečavanju ravoja mnogobrojnih oboljenja od kojih su neka opasna po život.

VIŠE: Ne jedite namirnice iz poplavljenih frižidera, zamrzivača ili ostava

Osim očiglednih prednosti, kupovinom zamrznute hrane možete izbeći gubljenje vremena na česte odlaske u kupovinu, jer se ovi proizvodi mogu kupiti u većim količinama i čuvati u zamrzivaču.

VIŠE: Izraz "sveže" meso ne znači da ono nije zamrzavano

Zamrzavanje voća i povrća je prirodan način produžavanja njihovog trajanja, pa zbog toga nema potrebe da se ovakvim namirnicama dodaju aditivi i konzervansi.

Da, smrznuto ipak jeste zdravo.

Izvor: Minimagazin.info