Evo nekoliko razloga da u svoju ishranu ubacite i svinjsku mast.

1. Mast sadrži vitmain D.

Zapravo, ova hrana životinjskog porekla nalazi se na vrhu liste namirnica najbogatijih vitaminom D. Svinjska mast sadrži između 500 i 1000 jedinica vitamina D po prosečnoj porciji. Naravno, to sve zavisi od načina uzgoja svinja.

2. Dobra je za zdravlje srca.

Vlada mišljenje da visok sadržaj holeseterola čini svinjsku mast neprijateljem kardiovaskualrnog zdravlja, ali to nije potpuno tačno. Masnoće životinjskog porekla sadrže 48 procenata mononezasićenih (dobrih) masti.

3. Mast je odlična za pripremu jela.

Ove masnoće su se koristile u pripremanju hrane već vekovima. S obzirom na to da je svinjska mast kombinacija zasićenih i nezasićenih masti, jelima da je odličnu teksturu i aromu. Ova namirnica je odlična i za prženje jer ima visoku tačku dimljenja, piše fearlesseating.com.

4. Ima pristupačnu cenu.

Ako ste u mogučnosti, uvek nabavljajte domaću svinjsku mast jer je verovatno kvalitenija od kupovne. Takođe, ova namirnica životinjskog porekla neće mnogo ugroziti vaš kućni budžet.

5. Oživljava ukuse iz detinjstva.

Mnogi specijaliteti naših majki i baka imali su svinjsku mast u osnovi. Ova namirnica vam može pomoći da pripremite autentične specijalitete čiji ukus vraća u detinjstvo. Ako sami niste probali, verovatno ste čuli od starijih za čuveni delikates - parče hleba namazano mašću i posuto mlevenom ili tucanom paprikom. Ipak, budite oprezni, kašika svinjske masti ipak ima 9 kalorija po gramu.

Izvor: Stvar ukusa