Potrebno je: (za 4 osobe)

  • 450 g smrznutog spanaća
  • biber
  • 100 g heljdinog brašna
  • so
  • 50 g pšeničnog brašna
  • kašičica praška za pecivo
  • 2 jajeta
  • muskatni oraščić
  • 300 ml mleka
  • glavica crnog luka
  • čen belog luka
  • 80 g putera
  • 200 g ovčijeg sira
  • 200 g paradajza
  • listići peršuna za ukrašavanje

Priprema:

1. Izvadite spanać iz zamrzivača i ostavite da se otopi. Zamesite glatko testo od obe vrste brašna, vrlo malo soli, praška za pecivo, jaja i mleka. Testo ostavite da se odmara oko 20 minuta.

2. Oljuštiti crni i beli luk, sitno ga iseckajte i prodinstajte na 20 g putera. Dodajte spanać i zagrejte. Začinite muskatnim oraščićem, solju i biberom. Ovčiji sir isecite na male kocke. Paradajz operitei i isecite na četiri dela. Ovčiji sir i 150 g paradajza dodajte spanaću.

3. U velikoj posudi sa debelim dnom istopite malo putera. Sipajte u tu posudu jednu četvrtinu testa i propržite palačinku sa obe strane tako da dobije lepu zlatnožutu boju. Od preostalog testa ispecite još tri palačinke.

4. Pripremljeni spanać rasporedite na tri palačinke. Te tri palačinke stavite jednu na drugu i poklopite ih četvrtom palačinkom. Garnirajte preostalim paradajzom i listovima peršuna. Tortu služite dok
je još topla.

Vreme pripreme 45 minuta

Pripremila: Marija Jakob