Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 čena belog luka
  • struk vlašca 
  • ljuta paprika 
  • 100 g šunke
  • kašika maslinovog ulja
  • kašika kečapa 
  • so, šećer
  • 500 g makarona
  • ½ veze peršuna

Priprema:

Operite paradajz, zasecite ga unakrst, stavite u posudu i prelijte vrelom vodom. Zatim vodu ocedite, paradajz ohladite i oljuštite, pa ga isecite na komadiće.

Operite ljutu papriku, odstranite semenke i isecite je na trake. Očistite beli luk i vlašac i nasitno isecite. Iseckajte šunku na tanke režnjeve.

Zagrejte maslinovo ulje i na njemu prodinstajte beli luk, vlašac i ljutu papričicu. Dodajte šunku i malo je propržite, zatim ubacite kečap i paradajza, posolite i pobiberite. Stavite da se kuva na umerenoj vatri desetak minuta. 

U međuvremenu skuvajte i ocedite makarone. Pomešajte ih sa sosom i rasporedite na četiri prethodno zagrejana tanjira. Operite peršun, pokidajte listiće i garnirajte. Po želji odozgo možete narendati tvrdi sir i ukrasiti jelo kolutovima paradajza.

Vreme pripreme: 15 minuta

Recepte piše: Marija Jakob