Kada bismo birali najpristupačnije i najsočnije voće u zimskim mesecima, jabuka bi pobedila.

Međutim, kada bismo birali najinspirativnije voće, jabuka ne bi bila ni među prva tri mesta. Treba je oljuštiti, iseckati ili se poprilično namučiti sa griženjem, a posle bismo uvek jeli “još nešto”. Jabuka kao takva jednostavno ne inspiriše dovoljno.

Uostalom, koliko često vam jabuke samo ostanu u činiji dok ne postanu smežurane i brašnjave? Verovatno često.

PROČITAJTE JOŠ: LJUBIČASTI NAPITAK ČINI ČUDO U VAŠEM TELU: ovaj sok od 4 sastojka uništava opasne bakterije

No, jabuka u svim drugim oblicima je potpuno druga priča.

Tu su kompoti, sokovi, i jabukovo sirće, ali i sajder, koji možda do sada niste probali. U odnosu na klasičan sok od jabuke koji se pasterizuje i prolazi kroz više procesa dok ne postane bistar, sajder, inače popularno piće u Severnoj Americi, je sok od sveže ceđenih jabuka, koji može i da se kuva sa drugim sastojcima i konzumira se odmah. 

Znate onaj miris cimeta i jabuka koji vas istog momenta vraća u detinjstvo, božićne praznike i topao dom? E pa to možete imati kad god poželite. Koga to ne inspiriše da ostane kod kuće, ušuška se i uživa sa svojim najbližima?

PROČITAJTE JOŠ: VOLITE LI TAHINI: zdrava poslastica od susamove paste koju ćete zavoleti zbog lake pripreme i fantastičnog ukusa (RECEPT + FOTO)

Sastojci:

  • 200 ml soka od jabuke
  • pola šolje žutog šećera
  • jdna jabuka, neoljuštena i iseckana
  • jedna pomorandža, neljuštena i iseckana
  • 2 kašičice karanfilića
  • 2 cimet štapića
  • pola kašičice muskatnog oraščića

Priprema: 

Pažljivo zabodite kranfilić u polovine jabuka. Zagrejte sok od jabuke u duboljoj šerpici, dodajte šećer i blago mešajte. Dodajte sve ostale sastojke i kuvajte dok ne proključa i još 20 minuta. Nakon toga iscedite preostali sok koji možete služiti topao. Ostatak sastojaka ostavite da mirišu i da se suše. Poslužiće i takvi.

Izvor: OrganicNet