Sekelji gulaš sa kiselim kupusom i kimom 

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 kg junetine bez kostiju 
  • 2 velika luka 
  • 2 čena belog luka 
  • 2 kašike masti 
  • mleveni kim 
  • 1 puna kašika slatke mlevene crvene paprike 
  • so, biber 
  • 1 kašika pirea od paradajza 
  • 2 krompira srednje veličine 
  • 500 g kiselog kupusa 
  • malo šećera 
  • 150 g masnijeg kiselog mleka 

Priprema: Meso operite, dobro osušite i isitnite na krupnije kocke. Luk i beli luk oljuštite, pa luk nasecite na kolutiće, a beli luk sitno iseckajte. U šerpi, na masti, naglo propržite deo po deo junetine. Potom vratite meso u šerpu, dodajte luk, beli luk, kim, papriku, so, biber i pire od paradajza. Sve dobro izmešajte, pa podlijte vodom (ili goveđom supom, biće ukusnije), tako da meso bude sasvim potopljeno. Kuvajte četrdesetak minuta u poklopljenoj šerpi. 

Mesu potom dodajte oljušteni, narendani krompir, kiseli kupus, so, biber i malo šećera, pa sve to dinstajte još 40 minuta. Kiselo mleko promešajte viljuškom, tako da bude kremasto, pa ga stavite na gotov sekelji gulaš. Poslužite ga uz kuvani slani krompir ili njoke.

Vreme pripreme: 30 minuta, 480 kcal

Juneći gulaš sa domaćim knedlama 

Sastojci (za 4 osobe): 

  • 400 g luka 
  • 1 krompir 
  • 1 kg junetine 
  • so, biber 
  • 3 kašike putera 
  • 2 kašike pirea od paradajza 
  • 1 kašičica mlevene crvene paprike 
  • 1 kašičica mlevene crvene ljute paprike 
  • ½ kašičice mlevenog kima 
  • 500 ml goveđe supe 
  • 100 g pavlake 

Knedle:

  • 12 starih zemički 
  • 400 ml mleka 
  • luk 
  • 1 kašika putera 
  • 2 kašike seckanog peršuna 
  • 2 jajeta 
  • so, biber 
  • malo narendanog muskatnog oraščića 

Priprema: Isecite luk na kolutiće, a krompir na kockice, Meso posolite i pobiberite, pa komad po komad propržite na puteru. Na istoj masnoći, propržite luk i krompir, vratite meso u šerpu, umešajte pire od paradajza, crvenu papriku i kim, pa sve to podlijte supom. Kuvajte gulaš oko sat i po, dok meso ne omekša. 

U međuvremenu nasecite zemičke na listiće, prelijte ih mlakim mlekom i ostavite da omekšaju. Oljušteni luk naseckajte i prodinstajte na puteru, pa ga zajedno sa peršunom dodajte zemičkama. Umešajte jaja, so, biber i muskatni oraščić i ostavite smesu da osdtoji 10 minuta. Ako ocenite da je smesa previše suva, dodajte još malo mleka, a ako je suviše vlažna, dodajte malo prezli. Od smese oblikujte knedle i kuvajte ih u ključaloj posoljenoj vodi. U gotov gulaš umešajte pavlaku, po potrebi ga dosolite i poslužite uz knedle. Ukrasite po želji.

Vreme pripreme: 90 minuta, 920 kcal 

Juneći gulaš sa pečurkama

Sastojci (za 4 osobe): 

  • 400 g junetine od buta ili plećke 
  • 250 g šampinjona 
  • glavica luka 
  • kašika putera 
  • 1 dl crvenog vina 
  • kašika brašna 
  • 3 šargarepe 
  • 1 babura 
  • 1 krompir 
  • so, biber peršun 
  • pola kašičice crvene mlevene paprike 

Piprema: Isecite luk (malo krupnije), šargarepu i baburu na kockice i šampinjone prepolovite (zajedno sa drškicama), pa prodinstajte na puteru u šerpi. Začinite. Junetinu isecite na kockice, propržite je na ulju u tiganju, pa dodajte u prodinstano povrće. 

Podlijte gulaš vinom, dodajte vodu po potrebi, pa ubacite krompir isečen na kockice. Krčkajte na niskoj temperaturi oko sat i po dok meso ne omekša uz povremeno podlivanje vodom. 3 Pred kraj dodajte mlevenu crvenu papriku. Uz ovaj gulaš poslužite svež, hrskav hleb.

Vreme pripreme: 100 minuta, 560 kcal

Recepte piše: Marija Jakob