Sastojci:

  • 1 kg svinjskog buta (frikando) 
  • so, biber
  • kašičica senfa 
  • 1 dl ulja
  • Voda
  • Sos od pečenja: 
  • Kašičica paradajz-pirea 
  • 50 g brašna 
  • 1 l  vode
  • so

    Krompir s belim lukom:

    • 1 kg krompira 
    • 5 čenova belog luka
    • aleva paprika
    • ulje 
    • so, biber 
    • malo vode 

    Priprema:

    Meso začinite, premažite senfom, stavite u pleh i prelijte uljem, dodajte i malo vode. Tokom pečenja meso prelivajte vodom i uljem u kojima se peče. Pečeno meso izvadite sa strane. Saft od pečenja procedite, sipajte u šerpu i stavite na vatru. Dodajte brašno i paradajz-pire, izmešajte i nalijte vodom. Ostavite da se kuva oko 5 do 10 minuta. Još jednom procedite. Krompir oljuštite i isecite na kriške. Beli luk sitno iseckajte. Stavite krompir u pleh u kome ste pekli meso, dodajte luk, malo aleve paprike, so i biber, prelijte uljem i vodom, i pecite u rerni. Meso isecite na režnjeve, stavite u tiganj, prelijte sosom i ostaviti da se malo krčka. Služite uz krompir s belim lukom.

    Napomena: Ako u pleh u kome pečete meso, stavite i kosti, sos od pečenja biće ukusniji. Naravno, kosti posle uklonite.

    Recepte piše: Milja Lukić

    Pročitajte još:

    Svinjska pečenica u marinadi

    Sočne svinjske šnicle s plavim patlidžanom