Sastojci:

  • 250 g masti od sala
  • 270 g meda
  • 750 g brašna
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 2 jajeta
  • žumance
  • rendana kora 1 limuna

Priprema:

Mast umutite penasto, dodajte jedno po jedno jaje i žumance (posle svakog jajeta mešajte dok masa ne bude sasvim glatka). Zatim dodajte med i koru limuna, pa sve lepo sjedinite. Potom umešajte i brašno sa sodom bikarbonom i nastavite da mešate varjačom. Od testa na pobrašnjenoj dasci razvucite deblji valjak (prečnik obima je oko 4 cm). Na svaka 2 cm secite parčiće, stavljajte ih u ruke i oblikujte loptice. Između dlanova ih malo spljoštite, stavite u podmazanu tepsiju (najbolje da je podmažete mašću), i u sredinu svake gurabije utisnite prstom malo udubljenje. Pecite na 180-200 stepeni dok ne porumene. 

Napomena: Gurabije se nikad ne služe odmah, već tek treći dan (da malo odleže, jer su tek tada meke i tope se u ustima).

Recepte piše: Milja Lukić