Sastojci:

  • 250 g maslaca
  • šolja šećera
  • jaje
  • žumance
  • kesica vanilin šećera
  • kesica praška za pecivo
  • kašičica sode bikarbone
  • malo cimeta
  • malo rendane kore limuna
  • 2,5 šolje brašna (najbolje pola oštrog, pola mekog)

Fil:

  • 2 šolje pirea od bundeve
  • 4 kisele jabuke
  • 2 kašike pudinga od vanile
  • sok i rendana kora 1 pomorandže
  • 2 kašike mlevenog keksa
  • 2 kašike marmelade od pomorandže
  • 4 kašike rikota sira
  • 3 kašike šećera
  • malo đumbira, cimeta, muskatnog oraščića
  • šećer u prahu pomešan s vanilin šećerom (za posipanje)

Priprema:

Umutite maslac i šećer, dodajte jaje i žumance, sve ujednačite, zatim dodajte ostale sastojke,  Umesite testo, podelite ga u dve jednake lopte i ostavite pola sata u frižideru da se malo stegne. Za to vreme oljuštite i krupno narendajte jabuke, pa dodajte sve ostale sastojke. Ako je fil previše redak, stavite još mlevenog keksa.

Izvadite testo iz frižidera, oklagijom razvucite deo kojim možete da obložite dno podmazanog i pobrašnjenog pleha. Odozgo stavite fil i prekrijte drugom polovinom testa. Pecite na temperaturi od 175 stepeni oko 40 minuta, dok blago ne porumeni. Pospite šećerom u prahu zamirisanim vanilin šećerom.