Potrebno je:

  • 75 g oštrog brašna
  • + za posipanje
  • 8 g kakaa
  • 15 g maslaca
  • jaje (sitno)
  • 30 ml crnog vina
  • kašika šećera
  • na vrh noža soli

Fil:

  • 100 g šećera u prahu
  • 2 kašike mleka
  • 250 g rikota ili maskarpone sira
  • 2 kašike rendane kore pomorandže

I još:

  • 1/2-1 l ulja (za prženje)
  • kalupi za kanole
  • šećer u prahu za posipanje
  • kandirana kora pomorandže ili neko drugo voće

Priprema:
Brašno stavite u posudu, dodajte jaje, omekšali maslac (sobna temperatura) i so. Kakao rastopite u vinu s malo šećera i sjedinite s testom. Varjačom izmešajte sastojke, pa dodajte onoliko brašna koliko je potrebno da se testo ne lepi za ruke. Od testa oblikujte kuglu, zamotajte je u prozirnu foliju i držite u frižideru najkraće sat vremena. Na pobrašnjenoj podlozi testo tanko razvaljajte (idealno na 2 mm) i isecite kvadratiće veličine 8 cm (možete i kružiće modlom za krofnice). Svaki kalupić za kanole premažite s malo ulja i dijagonalno postavite na testo. Obmotajte testo oko kalupa i dobro utisnite vrhove kako se pri prženju ne bi razdvojili (ako hoćete, možete da ih premažete s malo mleka i opet utisnete).

Pržite kanole u ulju. Kad poprime zlatno-smeđu boju, stavite ih na salvetu da upije masnoću. Ostavite ih da se malo prohlade, skinite s kalupića i punite filom. Za fil pomešajte sir s malo mleka i šećerom u prahu. Dobro izmešajte varjačom, dodajte rendanu koru pomorandže i, po želji: ekstrakt vanile, čokoladu ili kakao, seckane pistaće, kandirano voće… Pripremljen fil držite u frižideru dok pripremate, pržite i hladite testo. Kad napunite kanole, pospite ih šećerom u prahu i krajeve ukrasite kandiranim voćem ili kandiranom korom pomorandže.

Miljin savet:Poželjno je da testo što više rastanjite jer u prženju malo naraste!

Marija Jakob