Tradicionalne torte od sira odavno se spremaju u Njujorku i Japanu. Čizkejk vole da prave i domaćice u Nemačkoj i Austriji, po tradicionalnim recepturama i od domaćeg punomasnog sira.  Svima je zajedničko da se lako prave, nije potrebno mnogo sastojaka, a trik je u pečenju. Kolač treba dugo peći na tihoj vatri, pazeći da ne pregori, a da bude sočan iznutra. Evo recepta za bečku tortu od sira!

  • Sastojci:
  • Za testo:
  • 100 g putera
  • 200 g šećera
  • 5 jaja
  • 1 kg punomasnog neslanog sira
  • 1 kašika gustina
  • 1 kašika brašna
  • Ekstrakt vanile
  • Za glazuru:
  • 100 g čokolade
  • 50 g putera

Priprema:

Umutite puter i šećer, zatim dodajte jedno po jedno jaje, sve vreme muteći.

Dodajte esktrakt vanile.

Varjačom pažljivo umeštajte sir, a zatim i gustin i brašno.

Zagrejte rernu na 170 stepeni.

U podmazanu okruglu tepsiju razlijte smesu, smanjite temperaturu  na 150 stepeni, a zatim pecite oko sat vremena.

Nakon toga isključite rernu, odškrinite vrata i ostavite još malo tepsiju unutra.

Kad se torta dobro ohladi, prelijte glazurom od istopljene čokolade i putera.  

Izvor: Lepa&Srećna