Turski glumac Onur Bujuktopču koji glumi veselog fotografa Koraja u seriji "Zaljubljeni neženja" pored glume ima još jednu strast a to je uživanje u jelu, piše Lepa i Srećna. Po završetku serije Onur se zbog ljubavi prema hrani pridružio ekipi takmičarske emisije o kuvanju "Upravo jedemo" gde je ocenjivao svakog takmičara odnosno njihova ukusna jela.

PROČITAJTE JOŠ: Domaći ratluk po receptu popularnog turskog glumca: ratluk od mandarine "Zaljubljeni neženja" (RECEPT)

Pored večera glumac sigurno ne može da odoli i slatkišima koji su u Turskoj kuhinji podjednako značajni kao i glavno jelo. Jedno od tih je turski kolač koji se priprema na malo drugačiji način. Evo i recepta za kolač od griza:

Sastojci:

  • 125 g maslaca
  • 1 čajna šolja ulja
  • 1 čajna šolja kiselog mleka
  • 1 jaje
  • 1 kesica praška za pecivo
  • rendana kora od 1 limuna
  • 1 čaša griza
  • 2,5 do 3 čaše brašna

Fil (nije obavezno):

  • 100 g mlevenih oraha

Za valjanje:

  • 1 čaša griza

Šerbet:

  • 3 čaše sitnog šećera
  • 3 čaše tople vode  
  • 1 kašika limunovog soka

PROČITAJTE JOŠ: ČUPAVCI OD PIŠKOTA: omiljeni kolači sa kokosom i čokoladom za 20 minuta (RECEPT + BEZ PEČENJA)

Priprema:

Najpre skuvati šerbet: pomešati vodu i šećer ostaviti da vri 15 minuta na slaboj vatri. Minut-dva pre kraja dodati limunov sok, a kad je gotovo, poklopiti i ostaviti da se ohladi.

U dublju posudu staviti vlažne sastojke i dobro ih izmešati, griz pomešati s praškom za pecivo i dodati u posudu. Na kraju postepeno dodavati brašno, a kad se zgusne, mesiti rukama da se dobije testo meko poput ušne resice.

Gotovo testo podeliti na pet delova i oblikovati loptice.

Potom svaku lopticu razviti, posuti je mlevenim orasima i uviti u rolnu (može se praviti i bez fila, jednostavno oblikovati rolat), uvaljati je u griz i iseći na željenu dužinu. Kolač ređati u podmazanu tepsiju u peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumeni.

Vreo kolač preliti hladnim šerbetom i ostaviti da se ohladi. Pre serviranja može se ukrasiti mlevenim pistaćima ili kokosovim brašnom. 

Recepte piše: M. Ranisavljević

Izvor: Lepa & Srećna