Sastojci:
- 16 belanaca
- 16 kašika šećera
- 16 kašika mlevenih lešnika
- 4 kašike brašna
Fil:
- 16 žumanaca
- 350 g šećera u prahu
- 2 bele mlečne čokolade
- 300 g maslaca
- 100 g drobljenog lešnika
I još:
- 300 g slatke pavlake
- 2 dl kisele pavlake
- 100 g nugat mlečne čokolade
- 2 kašike šećera u prahu
- 300 g višanja
Priprema:
Umutite 4 belanceta, postepeno dodajte 4 kašike šećera sve vreme muteći. Varjačom dodajte 4 kašike mlevenih lešnika i kašiku brašna. Sipajte u kalup za tortu prečnika 28 cm i pecite 12 minuta na 200 stepeni. Postupak ponovite još 3 puta, treba da dobijete 4 kore.
Za fil umutite žumanca sa šećerom i skuvajte na pari. U vreo fil dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ne istopi, pa ohladite fil. Potom dodajte penasto umućen maslac i drobljen lešnik. Ujednačite masu. Prvu koru premažite 1/3 fila, stavite polovinu oceđenih višanja, preko njih polovinu umućene slatke pavlake. Stavite drugu koru, premažite 1/3 fila, preko njega i ostatkom umućene slatke pavlake. Potom istopite nugat čokoladu i sjedinite je s kiselom pavlakom i šećerom u prahu. Dobro promešajte da dobijete ujednačenu smesu.
Stavite i treću koru na prethodno premazane dve, pa je premažite filom od slatke pavlake i nugat čokolade. Preko ovog fila stavite ostatak višanja. Odložite tortu na 10-15 minuta u frižider, izvadite je i premažite ostatkom prvog fila i preklopite 4. korom. Tortu ukrasite po želji, na primer šlagom, a možete da je ostavite i ovako i ukrasite oceđenim višnjama.
Izvor: Lisa
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka