Sastojci:

  • 16 belanaca
  • 16 kašika šećera
  • 16 kašika mlevenih lešnika
  • 4 kašike brašna

Fil:

  • 16 žumanaca
  • 350 g šećera u prahu
  • 2 bele mlečne čokolade
  • 300 g maslaca
  • 100 g drobljenog lešnika

I još:

  • 300 g slatke pavlake
  • 2 dl kisele pavlake
  • 100 g nugat mlečne čokolade
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 300 g višanja

Priprema:

Umutite 4 belanceta, postepeno dodajte 4 kašike šećera sve vreme muteći. Varjačom dodajte 4 kašike mlevenih lešnika i kašiku brašna. Sipajte u kalup za tortu prečnika 28 cm i pecite 12 minuta na 200 stepeni. Postupak ponovite još 3 puta, treba da dobijete 4 kore. 

Za fil umutite žumanca sa šećerom i skuvajte na pari. U vreo fil dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ne istopi, pa ohladite fil. Potom dodajte penasto umućen maslac i drobljen lešnik. Ujednačite masu. Prvu koru premažite 1/3 fila, stavite polovinu oceđenih višanja, preko njih polovinu umućene slatke pavlake. Stavite drugu koru, premažite 1/3 fila, preko njega i ostatkom umućene slatke pavlake. Potom istopite nugat čokoladu i sjedinite je s kiselom pavlakom i šećerom u prahu. Dobro promešajte da dobijete ujednačenu smesu. 

VIŠE: Raskošna nugat torta za specijalne prilike

Stavite i treću koru na prethodno premazane dve, pa je premažite filom od slatke pavlake i nugat čokolade. Preko ovog fila stavite ostatak višanja. Odložite tortu na 10-15 minuta u frižider, izvadite je i premažite ostatkom prvog fila i preklopite 4. korom. Tortu ukrasite po želji, na primer šlagom, a možete da je ostavite i ovako i ukrasite oceđenim višnjama.

Izvor: Lisa