Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 300 g šećera
  • 120 g brašna
  • 60 g kakao praha
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 4 g soli
  • 10 ml ekstrakta vanile
  • oko 2,5 dl ulja
  • lomljena čokolade, lešnik, cimet... po želji

Prvi fil:

  • 5 kašika gustina
  • 150 g šećera
  • kesica vanilin šećera
  • 5 dl mleka
  • 10 ml ekstrakta vanile

Drugi fil:

  • 1/2 l vode
  • 250 g crvenog voća (maline, jagode...)
  • 7 kašika gustina
  • 3-4 kašike šećera

Dekoracija:

  • krem-šlag (najbolje od vanile)

Preprema:

Umutite sneg od belanaca, dodajte šećer, ponovo mutite, zatim dodajte žumanca jedno po jedno. Kad se masa ujednači, dodajte i ostale sastojke i sve lepo sjedinite mešajući varjačom. Pecite na 175 stepeni. Za prvi fil u mleku razmutite gustin, šećer, vanilin šećer i ekstrakt vanile, stavite na vatru, mešajte povremeno dok ne počne da vri, a zatim neprestano mešajte dok se fil ne zgusne. Sklčonite s vatre i ostavite da se prohladi. Za drugi fil u vodi razmutite gustin i šećer, stavite na vatru i pre vrenja dodajte voće (ne bacajte sok ukoliko koristite zamrznuto voće, stavite i njega), mešajte lagano do vrenja, a zatim neprekidno dok se ne zgusne. Ostavite da se prohladi. I jedan i drugi fil trebalo bi da ostanu mlaki, kako bi se lakše nanosili. Ako se ohlade sasvim, biće pregusti i postoji opasnost da se neće lepo namazati. Koru prvo namažite belim filom, a zatim crvenim. Po želji, tortu dekorišite krem-šlagom od vanile.

Recepte piše: Milja Lukić

Pročitajte i:

Prava prolećna poslastica: torta s brusnicama

Slatkiš koji vole najmlađi: gurabije s pekmezom (POSNO)

Torta od krušaka sa lešnikom i čokoladom