• Sastojci:
  • 4 jajeta
  • 225 g šećera
  • 75 g brašna
  • 50 g gustina
  • malo praška za pecivo
  • 600 g trešanja
  • 5 dl posnog jogurta
  • sok od jednog limuna
  • 7 listića želatina
  • 7 dl pavlake
  • kesica vanilin-šećera
  • 2 kašike želea od limuna
  • 50 g listića badema

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Odvojite žumanca od belanaca, pa žumanca, 125 g šećera i tri kašike vode penasto umutite, a belanca ulupajte. Pomešajte brašno, gustin i prašak za pecivo sa umućenim žumancima i snegom. Pleh obložite papirom za pečenje, sipajte smesu i pecite oko 25 minuta.

Biskvit ohladite i popreko isecite. Za krem operite 400 g trešanja, izvadite im koštice i prepolovite. Pomešajte jogurt, limunov sok, 100 g šećera i trešnje. Rastopite želatin, dodajte u krem od trešanja, pa ostavite u frižideru oko pola sata.

Umutite 4 dl pavlake i vanilin-šećer, ukrasite tortu i ostavite na hladnom četiri sata. Ivicu torte premažite toplim želeom i dodajte bademe. Ukrasite sa 3 dl umućenog šlaga i ostatkom voća.

Vreme pripreme: 85 minuta + 4 i po sata za hlađenje

Pripremila: Marija Jakob