Od Dunavskih talasa, preko kolača s limunom, do kuglofa i mafina - recepata s mućenim testom ima bezbroj. Najbolje je u svemu tome što možete sami da budete dizajner svog kolača i da dodate u testo ili da preko njega stavite šta vam duša želi. Ovo testo uspeva u plehu, u kalupu, kuglof-kalupu, plehu za mafine... Gotovo je za tili čas i savršenog je ukusa! 

Za pripremu promućkanog kolača potrebne su vam dve posude s poklopcem. U jednoj promućkajte suve, a u drugoj tečne sastojke. Zatim sve spojite.

Osnovni recept: 300 g maslaca penasto umutite sa 300 g šećera. Odvojite žumanca od belanaca (4 jaja oko 300 g). Žumance po žumance, uz stalno mešanje, dodajte maslacu. Zatim sipajte 300 g prosejanog brašna i masu kratko mutite mikserom. Belanca čvrsto ulupajte sa prstohvatom soli i polako umešajte u masu. 

Važno u pripremi: Jaja i maslac moraju da budu sobne temperature. Testo će biti vazdušasto ako se maslac isecka na kockice i u posebnoj posudi istopi na pari. Na taj način će se lakše penasto umutiti i umešati brašno. 

Prašak za pecivo: Ukoliko je u receptu navedena veća količina brašna u odnosu na masnoću i šećer, masi dodajte još 1-2 kašičice praška za pecivo i malo sode bikarbone. Testo će zahvaljujući tome lepo da se digne. Budite štedljivi pri upotrebi praška za pecivo, jer kolač je uvek lepšeg ukusa bez sredstava za dizanje. Sneg od dobro ulupanih belanaca polako umešajte u testo. 

Varijante: Kolači od mućenog testa ubrajaju se u najomiljenije, jer mogu da se aromatizuju po volji i želji. U masu možete da dodate rum, marcipan, rendanu koru limuna ili pomorandže. Ukus će biti aromatičniji ako dodate kakao, komadiće čokolade, kandirano voće, orah, badem, lešnik... Mućeno testo prelijte šećernim prelivom. 

Promućkani kolač: Priprema ne može da bude lakša, zato je ovo testo idealno kada se pojave nenajavljeni gosti i kada ste u cajtnotu. U posudu prosejte brašno, prašak za pecivo, kakao, dodajte šećer, mlevene orahe ili badem, poklopite i dobro promućkajte. Zatim umešajte rastopljeni maslac, jaja i eventualno kafu. Masu sipajte u kalup za pečenje. Testo možete po želji da obložite komadima voća i da ga pečete. Gotov je promućkani kolač. 

Dragana Gojković