Potrebno je:

  • 1/2 kockice kvasca
  • 1 dl mlakog mleka
  • kašičica šećera
  • 1/2 dl ulja
  • 1 kg namenskog brašna
  • jaje
  • 30 g soli
  • 3 dl kisele vode

Fil:

  • 200 g praške šunke (tanki režnjevi)
  • 400 g kisele pavlake
  • 400 g kačkavalja
  • 200 g belog starog sira
  • 200 g kečapa
  • senf
  • origano ili bosiljak

Priprema:
Razmutite kvasac u mleku i dodajte kašičicu šećera. Na pobrašnjenu površinu stavite brašno i so, napravite udubljenje i uspite mleko s kvascem, malo promešajte (udubljenje još treba da ostane), pa razbijte jaje, sipajte ulje i kiselu vodu. Zamesite glatko testo, ni meko ni tvrdo, otprilike kao za hleb. Umešeno testo stavite u veću plastičnu kesu podmazanu sa unutrašnje strane (da se testo ne lepi za kesu) i ostavite na sobnoj temperaturi dok ne dostigne trostruki volumen.

Tad ga podelite na osam delova, premesite još jednom svaki komad i razvucite ga na dimenzije 15 x 25 cm elipsastog oblika. Na središnji deo stavite dva lista praške šunke, preko šunke pavlaku, zatim pospite rendan kačkavalj i izmrvljen beli sir, dodajte kečap, senf, ren i začine po želji. Preklopite testo po dužoj strani, zatim spojte s krajevima i preklopite testo i s druge, duže strane. Blagim stezanjem spojte testo, zatvorite pirošku, pa preko piroške narendajte kačkavalj i stavite malo kečapa. Pecite na 200 stepeni oko 15 minuta.

Marija Jakob