Potrebno je:
- 1/2 kockice kvasca
- 1 dl mlakog mleka
- kašičica šećera
- 1/2 dl ulja
- 1 kg namenskog brašna
- jaje
- 30 g soli
- 3 dl kisele vode
Fil:
- 200 g praške šunke (tanki režnjevi)
- 400 g kisele pavlake
- 400 g kačkavalja
- 200 g belog starog sira
- 200 g kečapa
- senf
- origano ili bosiljak
Priprema:
Razmutite kvasac u mleku i dodajte kašičicu šećera. Na pobrašnjenu površinu stavite brašno i so, napravite udubljenje i uspite mleko s kvascem, malo promešajte (udubljenje još treba da ostane), pa razbijte jaje, sipajte ulje i kiselu vodu. Zamesite glatko testo, ni meko ni tvrdo, otprilike kao za hleb. Umešeno testo stavite u veću plastičnu kesu podmazanu sa unutrašnje strane (da se testo ne lepi za kesu) i ostavite na sobnoj temperaturi dok ne dostigne trostruki volumen.
Tad ga podelite na osam delova, premesite još jednom svaki komad i razvucite ga na dimenzije 15 x 25 cm elipsastog oblika. Na središnji deo stavite dva lista praške šunke, preko šunke pavlaku, zatim pospite rendan kačkavalj i izmrvljen beli sir, dodajte kečap, senf, ren i začine po želji. Preklopite testo po dužoj strani, zatim spojte s krajevima i preklopite testo i s druge, duže strane. Blagim stezanjem spojte testo, zatvorite pirošku, pa preko piroške narendajte kačkavalj i stavite malo kečapa. Pecite na 200 stepeni oko 15 minuta.
Marija Jakob
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.