Potrebno je:
- 300 g gotovih lazanja
- 500 g mlevenog mesa
- glavica crnog luka
- 3-4 čena
- belog luka
- so, biber
- šaka svežeg sitno seckanog bosiljka
- kašika sušenog origana
- 1 l soka od paradajza ili 2 konzerve pelata
- malo maslinovog ulja
- na vrh noža cimeta
za Bešamel-sos:
- 50 g maslaca
- 50 g brašna
- 1/2 l mleka
- so
Priprema:
Napravite prvo bešamel: na maslacu brzo propržite brašno, dodajte mleko i brzo umutite da se ne stvore grudvice, pa malo posolite. Ostavite sa strane. Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckan crni luk, dodajte meso, i kad je skoro gotovo, stavite sitno seckan beli luk, začine, nalijte paradajzom i prokrčkajte nekoliko minuta. Potom dodajte bosiljak i na vrh noža cimeta. Dublju pravougaonu tepsiju premažite maslinovim uljem.Na dno sipajte malo bešamela.
Ređajte po sledećem redosledu: lazanje, bešamel, fil s mesom, i tako redom dok ne utrošite sav materijal. Završite lazanjama. Ako je potrebno, dolijte malo paradajz-soka (kako lazanje ne bi bile suve). Pecite na 200 stepeni oko pola sata. Pred kraj možete da pospete nekim sirom i zapečete dok se sir ne istopi.
Miljin savet: Ovaj recept predviđen je za lazanje koje se ne kuvaju, dakle – sveže. Ako su sušene ili od tvrđeg testa, prethodno morate da ih skuvate
Marija Jakob
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.