Potrebno je:

  • 300 g gotovih lazanja
  • 500 g mlevenog mesa
  • glavica crnog luka
  • 3-4 čena
  • belog luka
  • so, biber
  • šaka svežeg sitno seckanog bosiljka
  • kašika sušenog origana
  • 1 l soka od paradajza ili 2 konzerve pelata
  • malo maslinovog ulja
  • na vrh noža cimeta

za Bešamel-sos:

  • 50 g maslaca
  • 50 g brašna
  • 1/2 l mleka
  • so

Priprema:
Napravite prvo bešamel: na maslacu brzo propržite brašno, dodajte mleko i brzo umutite da se ne stvore grudvice, pa malo posolite. Ostavite sa strane. Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckan crni luk, dodajte meso, i kad je skoro gotovo, stavite sitno seckan beli luk, začine, nalijte paradajzom i prokrčkajte nekoliko minuta. Potom dodajte bosiljak i na vrh noža cimeta. Dublju pravougaonu tepsiju premažite maslinovim uljem.Na dno sipajte malo bešamela.

Ređajte po sledećem redosledu: lazanje, bešamel, fil s mesom, i tako redom dok ne utrošite sav materijal. Završite lazanjama. Ako je potrebno, dolijte malo paradajz-soka (kako lazanje ne bi bile suve). Pecite na 200 stepeni oko pola sata. Pred kraj možete da pospete nekim sirom i zapečete dok se sir ne istopi.

Miljin savet: Ovaj recept predviđen je za lazanje koje se ne kuvaju, dakle – sveže. Ako su sušene ili od tvrđeg testa, prethodno morate da ih skuvate

Marija Jakob