Priprema:

Sastojci

200 g palente
3 + 1 dl vode
20 g kvasca (svežeg)
2 kašike šećera
2 kašičice soli (ravne)
250 g brašna (mekog pšeničnog)
20 g putera/margarina
I još:
Ulje za premazivanje
Kukuruzni griz za posipanje

U posudu prosejte pšenično brašno, dodajte so, palentu i nadošao kvasac, te umesite testo.

Dodajte komadiće omekšalog putera i spojite s testom laganim mešenjem. Pokrijte posudu, a zatim ostavite sat vremana na toplom.

Naraslo testo oklagijom razvaljajte u pravougaonik, zarolajte kraćom stranom, pa dobijeni rolat poprečno presecite na dva dela.

Oba dela još malo rukama oblikujte u vekne, te ih položite na papir za pečenje, pa u pleh.

Nakon pola sata premažite ih od gore mešavinom ulja i vode, pospite kukuruznim grizom, pa oštrim nožem napravite nekoliko poprečnih rezova.

Pecite u rerni zagrejanoj na 200 ºC oko 35 min.

Izvadite, pokrijte suvom kuhinjskom krpom desetak minuta, pa kad se ohladi poslužite.

Izvor: Marinastaste