• Sastojci
  • 500 g kvalitetnih kora za gibanicu
  • 3 jajeta
  • 200 g punomasnog starog belog sira
  • 0, 25 l kisele vode (ili malo više, po potrebi)
  • 1 prašak za pecivo
  • malčice ulja (može i ne mora)
  • ne treba soliti ako je sir dovoljno slan

U većoj posudi umutiti jaja, pa ubaciti sir i zatim ga izgnječiti viljuškom. Kada je sav sir usitnjen, dobro izmešati da se ravnomerno rasporedi.

Dodati kiselu vodu, prašak za pecivo i malčice ulja, mada može i bez (ako je sir izuzetno jak). Sve dobro promešati.

Uzimati jednu po jednu koru i celu je umakati u napravljenu smesu. Procediti je kao kad cedimo npr. sunđer, ali nežnije - treba da se napravi rastresita gužvica od svake kore, nikako kompaktna više nego što mora.

Napravljene gužvice ređati tik jednu uz drugu u podmazani visoki pleh. Ukoliko na kraju ostane mrvica sira po dnu posude koje se nisu "uhvatile" za kore, ravnomerno ih uglavite između poređanih gužvica.

To što gužvice ređamo direktno u pleh, bez kore na dnu koja služi kao podloga, daje posebnu čar jer se pojedini komadići sira fino zapeku i daju korici dodatnu aromu

Staviti u ugrejanu rernu i peći na 180 stepeni 30-45 minuta - gotovo je kad porumeni i kad već uveliko neodoljivo miriše.

Izvor: Coolinarika

Najbolji recept za gibanicu