- Sastojci
- 500 g kvalitetnih kora za gibanicu
- 3 jajeta
- 200 g punomasnog starog belog sira
- 0, 25 l kisele vode (ili malo više, po potrebi)
- 1 prašak za pecivo
- malčice ulja (može i ne mora)
- ne treba soliti ako je sir dovoljno slan
U većoj posudi umutiti jaja, pa ubaciti sir i zatim ga izgnječiti viljuškom. Kada je sav sir usitnjen, dobro izmešati da se ravnomerno rasporedi.
Dodati kiselu vodu, prašak za pecivo i malčice ulja, mada može i bez (ako je sir izuzetno jak). Sve dobro promešati.
Uzimati jednu po jednu koru i celu je umakati u napravljenu smesu. Procediti je kao kad cedimo npr. sunđer, ali nežnije - treba da se napravi rastresita gužvica od svake kore, nikako kompaktna više nego što mora.
Napravljene gužvice ređati tik jednu uz drugu u podmazani visoki pleh. Ukoliko na kraju ostane mrvica sira po dnu posude koje se nisu "uhvatile" za kore, ravnomerno ih uglavite između poređanih gužvica.
To što gužvice ređamo direktno u pleh, bez kore na dnu koja služi kao podloga, daje posebnu čar jer se pojedini komadići sira fino zapeku i daju korici dodatnu aromu
Staviti u ugrejanu rernu i peći na 180 stepeni 30-45 minuta - gotovo je kad porumeni i kad već uveliko neodoljivo miriše.
Izvor: Coolinarika
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka