Loše navike mogu da vas spreče u tome da napredujete i dostignete ciljeve koje ste zacrtali. Ako prepoznate da za se za vaše ponašanje vezuju neke od sledećih stvari, možda baš u njima leži uzrok za to što već dugo stojite u mestu.

1. Preterano razmišljanje

Um često može da bude vaš najveći neprijatelj.Prekomerno razmišljanje je jedna navika zbog koje možete dugo da ostanete zaglavljeni u mestu. Kada previše razmišljate, parališete sebe sumnjom, previše ste zauzeti brigom o svakom mogućem ishodu i o greškama koje možete da napravite. Želite da kontrolišete svaki detalj budućnosti i tako sprečavate sebe da napredujete i razvijate se na bilo kom polju. 

Umesto toga, počnite da donosite odluke i izvršavate svoj plan. Bolje je da donesete odluku i učite iz nje, nego da se zaglavite u stanju večne neodlučnosti i pasivnosti.

2.  Odugovlačenje

Odugovlačenje najčešće nije posledica lenjosti, nego straha od neuspeha, greške ili nesavršenosti. Ako stalno radite stvari u poslednjem momentu i dugo vam treba da se pokrenete, posedujete lošu naviku koja može da ima veliki uticaj na vaš lični razvoj i napredak.

3. Život u prošlosti

Razmišljanje o prošlosti i situacijama kroz koje ste prošli je normalno, ali ako primećujete da postajete okupirani onim što se desilo, a ne onim što se trenutno dešava, to može da stane na put vašem napredovanju na bilo kom polju. Bilo da se nostalgično prisećate lepih dana koji se više neće ponoviti, ili da mislite o negativnim iskustvima koja ste doživeli, to može da vam oduzme vreme i odvuče vam fokus sa bitnih stvari koje prolaze pored vas. Učenje iz prošlosti je od suštinskog značaja, ali ne dopustite da ona diktira vašu sadašnjost.

4. Perfekcionizam

Težnja ka izvrsnosti je jedna stvar, ali potera za savršenstvom je nešto sasvim drugačije. Možda izgleda kao cilj vredan divljenja, ali zapravo, perfekcionizam je zamka. Standardi koji su previsoki mogu da vas navedu da stalno kritikujete sebe i da se osećate nezadovoljno. Ako uvek čekate savršen trenutak, savršenu priliku ili savršen ishod, izgubićete dosta vremena u tom pasivnom stanju. Umesto da "jurite" savršenstvo, trudite se da vaš cilj bude napredak, malim koracima, iz dana u dan. 

5. Poređenje sa drugima

U eri društvenih mreža, kada je uvid u tuđe živote dostupan, lako upadate u zamku poređenja sa drugima. Osećaj da ne radite dovoljno i da su drugi bolji od vas, pratiće dok god budete poredili tuđe živote sa svojim. Umesto toga, zacrtajte sebi jasne, ali realne ciljeve i definišite svoje potrebe i želje. Stremite ka njima, bez obaziranja na druge. 

Preuzmite odgovornost

Kada osećaj da stagnirate i ne napredujete povežete sa lošim navikama, jedan ključni element izbija na površinu, a to je lična odgovornost. Iako je uvek lakše okriviti druge za svoje neuspehe, trudite se da ne upadate u tu zamku i da uzmete stvari u svoje ruke. Izbori su u velikoj meri pod vašom kontrolom i zato uradite sve što možete da pokrenete lični razvoj i napredak

Pročitajte i 3 stvari koje rade uspešni ljudi pred spavanje.

BONUS VIDEO:

"POSTOJE DVE STVARI KOJE NAM MENJAJU PERSPEKTIVU ŽIVOTA" Psiholog o kvalitetu života: Na koji način se ophodimo prema emocijama? Kurir televizija

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.