Novogodišnji praznici su vreme kada svodimo račune i utiske od prošle godine, kad se podsećamo naših najvećih izazova ali i želja koje smo uspeli da ostvarimo.

Tada obično počinjemo da maštamo i o onim stvarima koje želimo da postignemo u narednoj godini, a nije tajna da je među njima uvek i nešto više novca. Ili mnogo više novca? Da li i vi želite bogatstvo?

Pre nego što nastavite sa formulisanjem svojih novogodišnjih odluka, ne smete propustiti ovu priču o bogatstvu, parabolu o dvojici dečaka, odraslih zajedno u komšiluku. Krenuli su različitim životnim putevima - jedan je postao siromašni monah, a drugi bogat i moćan ministar jednog kralja. Mnogo godina kasnije, sreli su se i ministar se sažali ugledavši monaha, mršavog i u pohabanoj odeći.

"Da si naučio kako da služiš kralju, ne bi morao da živiš od šake pirinča dnevno", reče mu debeljuškasti ministar, sav ulickan, u skupom odelu. Na to mu monah odgovori: "Da si naučio da živiš od šake pirinča dnevno, ne bi morao da služiš kralju."

Naravno, većina nas živi negde između ove dve krajnosti, ali kad god birate svoje prioritete, razmislite koliko vam je, zapravo, važno bogatstvo a koliko vaša sloboda?

Izvor: Lepa&Srećna