Prva obaveza svakog roditelja jeste da čuva bezbednost deteta i da izbegne svaki rizik potencijalne povrede. Zato je važno i da razumete sve opasnosti koje detetu prete - zapamtite da se SVE može UVEK desiti. 

Ova rečenica ne treba da vas opseda i muči, već da vas upozori da malo dete ne treba da vam bude "na oku" već na dohvat ruke. Takođe, i kod nešto starije dece, roditelj je dužan da preduzme sve kako bi ona bila zaštićena u rizičnim situacijama. 

Podsećamo vas na 5 najopasnijih situacija.

1. Gušenje hranom

Mala deca su sklona da svašta trpaju u usta, pa se mora pažljivo birati svaka igračka kao i razne sitnice po kući koje im se ostavljaju na dohvat ruke. Posebno je opasno ako im se da neka hrana a dete ostavi bez nadzora. U Americi, na svakih pet dana, umre po jedno dete od gušenja nečim što je progutalo. Izuzetan rizik predstavljaju kokice, zrna grožđa, razni orašasti plodovi ali i komadići mesa ili sira.

2. Trovanje 

Više od 90 odsto dece koja su pretrpela neko trovanje bilo je izloženo opasnim supstancama kod kuće. Bilo da su u pitanju lekovi ili vitamini, opasne tečnosti poput kerozina ali i uobičajena kućna hemija kao što su deterdženti ili izbeljvač. Nipošto ih ne ostavljajte na dohvat ruke male dece, a starijoj objasnite izuzetnu opasnost koju nose ove hemikalije. Takođe, jasno označite ove boce.

3. Davljenje

Roditelji su uglavnom svesni rizika koju nose kupanje u moru ili reci, ali ne shvataju da je za dete dovoljna i voda dubine nekoliko centimetara da se udavi. Kada, kofa, razni bazenčići za kupanje - sve su to potencijalno fatalna mesta za dete. Oko bazena uvek treba da postoji visoka ograda, a pored njega ne ostavljajte igračke koje bi mogle da privuku dete.

4. Padovi

Radoznali i vrlo pokretljivi, mališani su često žrtve padova. I dok padovi na zemlji prolaze kao "deo odrastanja", obično bez prevelikih posledica, padovi sa visine mogu biti vrlo rizični. Oni često donose privremeno onesposobljenje, u vidu preloma ruku ili nogu, velike posekotine i kontuzije. Često dete bude imobilisano i duže od šest nedelja.  

 5. Saobraćaj

Saobraćajne nesreće odnose milione života, a kad je reč o fatalnim ishodima kod dece, ove nesreće su na samom vrhu liste uzroka. Većina roditelja zna šta treba da radi da to spreči, ali neki to ne preduzimaju. Podsetićemo: dete mora da sedi u sedištu za dete u kolima, a ako je starije od starosne granice mora biti vezano. Ne sme da sedi na suvozačkom mestu, a kamoli da ga vozač drži u krilu dok je automobil u pokretu.

Ako je učesnik u saobraćaju kao vozač bicikla ili motorcikla, dete mora da vozi isključivo sa odgovarajućom opremom i poštujući sve zakonske propise. 

Izvor: Lepa&Srećna