Porodični psiholozi kažu da roditelji veoma često ne shvataju koliko mogu da naude detetu baš onim postupcima koji za njih predstavljaju odraz brige i staranja za dete, piše Lepa & Srećna.

Dobre namere, velika briga, a ishod bude toliko strašan da dovede - u ekstremnim situacijama - čak i do samopovređivanja, samoubistva, pa čak i ubistva u porodičnom okruženju.

Roditeljstvo je puno stresa i izazova, dilema i sumnji, a evo koje greške psiholozi smatraju izuzetno opasnim!

1. DAVANJE PRAVA NA IZBOR U BROJNIM SITUACIJAMA.

Roditelji često veruju da će donošenjem odluka od malih nogu deca brže steći samostalnost i zrelost. Zato im daju bezbrojne mogućnosti izbora u najrazličitijim situacijama. Ishod često bude to da se deca osećaju zbunjeno i povlače nasumične poteze a ne shvataju posledice.

2. DAVANJE BEZBROJNIH POHVALA.

Danas se sve češće sreću deca koja su skoro zavisna od pohvale. Tako se desi da čak i u porodici oni neće koje baš nikad ništa neće da urade ukoliko nešto ne dobijaju za uzvrat. Rezultat je sebično stvorenje bez empatije.

PROČITAJTE JOŠ: DA LI SE DROGIRATE KAFOM: Koja doza kofeina je opasna a koja smrtonosna

3. UPINJANJE DA DECA BUDU NEPREKIDNO SREĆNA.

Zadatak roditelja je da nauči dete da samo sebe usreći, a ne da mu drugi udovoljavaju i tako čine srećnim. U suprotnom, dete odrasta u osobu koja stalno juri neke "šargarepe" a ishod je zavisna ličnost, sklona prisilnim radnjama.

4. IZMIŠLJANJE STALNIH OBAVEZA ZA DETE.

Roditelji vole da veruju da će stalne sekcije i bavljenje sportom sačuvati dete "od ulice". Međutim, rezultat često bude da je dete neprekidno umorno ili zavisno od spoljnih nadražaja. Dete treba da nauči i da samo bude kreativno i zabavi se.

5. ZAŠTITA DETETA OD POSLEDICA NJEGOVOG PONAŠANJA.

Roditelj je spreman da učini sve za dete - od obične kupovine igračke pa do izvlačenja pred policijom! Onda budu iznenađeni kad dete ne poštuje ništa?! Svi moramo da naučimo da je gubitak nečega zapravo način da steknemo iskustvo o tome šta ne treba da radimo.

KOJE TEME RODITELJ NIPOŠTO NE SME DA PRESKOČI S DETETOM? PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANICI...

PageBreak

6. STALNE KRITIKE ZBOG DETETOVIH GREŠAKA.

Roditelji veruju da će neprekidni nadzor deteta neminovno dovesti do njegovog uspeha. Međutim, deca vaspitana na taj način vode do perfekcionizma - moraju da izgledaju savršeno, uče savršeno, igraju košarku savršeno... kad ipak dođe do greške, njihov bes može da krene u raznim pravcima - pa čak i u pravcu samoubistva.

7. PONIŽAVANJE I PRETNJE.

Kada roditelj uskrati ljubav detetu da bi ga naterao na poslušnost, to je najbrži mogući dobitak sa najvećim gubitkom u izgledu! Ako se ponižavanje i pretnje ponavljaju, dete će prestati da reaguje na njih pa će i njegovo ponašanje početi da se formira po tom obrascu.

PROČITAJTE JOŠ:Da li je ON narcis i manipulator: 4 opasna trika partnera kojima pokušava da vas ZAUVEK zadrži za sebe

8. PREĆUTKIVANJE OSNOVNIH INFORMACIJA O VAŽNIM TEMAMA - NA PRIMER, O SEKSU!

Mnogi roditelji se ustručavaju da sa decom razgovaraju o seksu, pa misle da će ih preskakanje ovih tema spasti svih muka. Rezultat s kojim se psiholozi sreću su trudne devojčice od od 13 godina, koje se ponekad upuste u seksualne odnose upravo zbog mučnog odnosa koji roditelji imaju prema pitanjima emocionalnog i telesnog sazrevanja.

9. NEOGRANIČENA DOZVOLA ZA BORAVAK PRED EKRANOM.

Nekad je to bio samo televizor, danas su to i video igrice, internet, sms poruke na telefonu. Psiholozi kažu da se čak i odnos između roditelja i dece danas ponekad sve više svodi na poruke, čime se deci uskraćuje telesna i emocionalna bliskost.

10. PRESKAKANJE VEČERNJEG RAZGOVORA S DETETOM.

Pitanja "šta ima novo" i "šta ti se sve dešavalo danas" zvuče obično, ali imaju izuzetno važnu funkciju u životu deteta. Kada roditelj redovno pokazuje interesovanje za događaje u njegovom životu, dete oseća roditeljsku ljubav, ali i shvata koliko je važan za celu porodicu.

Tekst: K. Ivanović

Izvor: Lepa & Srećna