Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO PRAVILNO TUMAČITI SNOVE: Ko treba da ih analizira, a kome ne smete nikad da kažete šta znače

Da li sanjate? Da li se sećate svojih snova?

  Izvor: Youtube / DrDray

U snovima se kriju mnoge važne poruke koje nam mogu pomoći da rešimo probleme i saznamo mnogo o svojoj podsvesti. Analitičari koji nastavljaju tradiciju Frojda polaze od toga da nam upravo iz podvesti dolaze poruke sa kojima ne možemo da "izađemo na kraj" u svesnom stanju.

Iz drugih pravaca psihologije dolaze i shvatanja da nam kroz san stižu i poruke iz kolektivnog nesvesnog, pa je zato važno poznavati mitove, legende, bajke iz kojih se prenose univerzalni simboli i njihova uobičajena značenja.

Možda će vas zanimati

Kada se tumači san, treba uzeti u obzir i jednu i drugu mogućnost. Najbolje je san tumačiti udvoje, odnosno da snevač prepričava šta je sanjao, a da ga analitičar, pitanjima i asocijacijama navodi na potencijalna tumačenja.

Često je nemoguće ili, barem, veoma teško da sami protumačimo značenje svog sna. Međutim, ono u čemu je naš osećaj važan, to je - da li nam tumačenje zaista nešto otkriva? Da li smo iz njega nešto saznali o sebi? Ako jesmo, ako osetimo da nam je nešto "sinulo" kad smo neko objašnjenje sna razumeli, to je potvrda da je ono bilo ispravno.

Zbog snažnog dejstva takvih otkrića, kao i nepredvidivosti reakcija, ne savetuje se da se analiziraju snovi dece, tinejdžera, osoba sa mentalnim poremećajima. Nije preporučljivo ni da se snovi analiziraju tokom druženja, ćaskanja, među neobučenim ljudima. 

Da biste što bolje iskoristili materijal koji vam podsvesno i nesvesno šalju kroz snove, potrebno je da ih - za početak - zapamtite. Mnogi ljudi kažu da ne sanjaju, ali se zapravo svojih snova ne sećaju.

Možda će vas zanimati

To ćete uspeti ako počnete da na njih obraćate pažnju, a poželjno je da ih odmah ujutru zapišete. Preporučuje se da to uradite pre nego što uopšte ustanete iz kreveta, inače će vam uzbrzo iščiliti iz sećanja.

Možda će vas zanimati

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije