Proizvodnja mesa u sopstvenom domaćinstvu nije zabranjena jedino ako koljete ili proizvodite za svoju porodicu, odnosno za sopstveni zamrzivač. Međutim, ako ga stavite u promet, činite krivično delo.

Čelebićanin je, gostujući u Dnevniku RTS-a, prenosi RTS 11. marta 2014. godine, istakla da pri kupovini treba obratiti pažnju na deklaraciju na pakovanju, na žig, jer je to najbolji način da se proveri šta se kupuje.

Govoreći o poslednjem slučaju u Velikoj Plani, kada je N. J. uhapšen zbog sumnje da je prodavao pljeskavice od mesa uginulih krava, Čelebićanin je istakla da je tu nesumnjivo reč o nelegalnoj proizvodnji i prometu.

"Govorimo o krivičnom delu, koje je zapravo ilegalni promet hrane – proizvodnja u sopstvenom domaćinstvu, što nije zabranjeno ako koljete ili proizvodite za svoju porodicu, odnosno za sopstveni zamrzivač. Ali ne smete da stavljate u promet, što je ovaj gospodin radio", rekla je načelnica inspekcije.

Kako je istakla, laboratorijska ispitivanja ovog mesa nisu rađena, jer bi se slanjem takvog mesa na analize legalizovao ilegalni promet.

"Meso koje nema deklaraciju je automatski neispravno. Nemate podatak o životinji, zdravstvenom statusu, procesu higijene na liniji proizvodnje", objasnila je Čelebićanin.

Komentarišući prisutnost sumnjivog mesa u prodaji, Čelebićanin kaže da su svi legalni objekti prodaje pod kontrolom Veterinarske inspekcije.

"Prošlo je 10 godina od kako smo počeli sa identifikacijom svake životinje, uvođenjem centralnih rgistara, kontrolnog veterinarskog broja, stavljanjem pod nadzor svih objekata u kojima se obavlja klanje i vrši proizvodnja, kao i malopromet. To su specijalizovani objekti u kojima se prodaje meso, mleko, jaja, med, zatim ribarnice, kasapnice, to je sve u potpunom sistemu odobravanja registracije i praćenja od strane Veterinarske inspekcije", objasnila je Čelebićanin.

Ona je rekla da u legalnim trgovinama nema mesa sumnjivog kvaliteta, ali da je meso bez deklaracije automatski neispravno meso, te treba biti izuzetno oprezan pri kupovini.