Na takmičenju "Pesma za Evroviziju", svaka država dobija dva seta bodova od 1 do 12 (s izuzetkom 11) koje treba da dodeli takmičarima. Jedan set bodova dobija žiri svake zemlje, a o drugom odlučuje publika.

Deset zemalja sa najviše bodova prolaze u veliko finale. Svaka država koja učestvuje u polufinalu ima pravo da glasa, ali to mogu i Francuska i Italija koje su prethodno već dobile prolaz u završnicu takmičenja. Da podsetimo, zemlja domaćin uvek dobija plasman u finale, a to važi i za "veliku petorku" zemalja koje finansiraju ovaj veliki muzički spektakl. Uz Francusku, to su i Nemačka, Velika Britanija, Španija i - ponovo - Italija.

Uprkos tome što će biti poznati ovogodišnji takmčari koji se kvalifikuju za finale, neće se znati koja država je kako glasala sve dok kompletno takmičenje ne bude gotovo u subotu, 14. maja.

Kad je reč o našoj predstavnici, Konstrakti, na društvenim mrežama ima mnogo komentara kako joj je uspeh kod publike zagarantovan, ali se strepi od ocena žirija.

Najvećim favoritom ove godine se smatra Ukrajina, ali mnogi veruju da šanse ima i holandska predstavnica S-10, kao i mlada Grkinja  Amanda Georgiadi Tenfjord.

Izvor: Lepa&Srećna