Psiholog Štefani Štal u svom „Priručniku za rad s detetom koje svi nosimo u sebi”, pomaže vam da se oslobodite obrazaca ponašanja koje ste stekli u detinjstvu i koji vas neprestano dovode u sukob s okolinom i – samom sobom. Evo njenog saveta:

„Sunčano dete u vama daje vam sposobnost da budete sada i ovde. Osvestite u sebi da vaše sadašnje norme o tome šta je ružno ili lepo, ispravno ili pogrešno, uspeh ili neuspeh, u vašem dečjem razmišljanju nisu igrale gotovo nikakvu ulogu: stvari su prosto bile takve kakve jesu. Uvek mislite na ovo: vi ste od samog rođenja blistava zvezda! Važno je da promenite stavove i načine ponašanja koji vama, a ponekad i vašim bližnjima, prave probleme”.

Da li ste i vi među onima koji misle da su svoja prošlost? Kako se osloboditi prošlosti, skinuti taj nevidljivi kofer prepun emocionalnih otrova koji nosite na svojim leđima? Dr Vesna Danilovac, psihoterapeut i edukator, predlaže jednostavnu vežbu koja vam može koristiti:

„Zamislite da spuštate svoj teški kofer koji ste nosili godinama i ostavljate ga negde gde ga više nećete videti. Nisu vam više potrebni ti stari otrovi u njemu: bol, strah, gnev, osvetoljubivost, zavist, povređenost, patnja, zavisnost, tuga, nemoć... Buđenjem iz tog sna postajete slobodni i stičete budućnost koja vam može doneti lepotu i radost.”

Radi očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja, fitnes trener Marko Mažar predlaže proverenu metodu: kupanje u hladnoj vodi! Da je zimsko kupanje izuzetno zdravo jer jača duh i telo, doskora su znali samo narodi severnih zemalja, a danas ono stiče sve više pristalica u celom svetu.

Lecenje hladnom vodom
Foto: Aleksandar Ljubičić 

„Nisu vam neophodne specijalne tehnike disanja, dišite normalno, budite smireni, ulazite postepeno u vodu i pokvasite celo telo, a već posle nekoliko sekundi šoka, osetićete erupciju sreće”, tvrdi Mažar.

Poznato je i da putovanja blagotvorno utiču na zdravlje – zato nas Nataša Vuković u svojoj zanimljivoj putopisnoj reportaži vodi na daleki Zanzibar. Kada se pomisli na ovo čarobno ostvo, prva asocijacija su bele peščane plaže, tirkiznoplavi okean i čuveni začini. Puderasti beli pesak, šuštanje palminog lišća, svež vetar s pučine i čaroban zalazak sunca dovoljan su razlog za vaš odmor iz snova.

Zanzibar
Shutterstock  

Tekst: Lepa&Srećna