Srbija je pomalo zbunjena vestima - film "Dara iz Jasenovca" je prvo "ispala" iz nominacije za nagradu Oskar, a sada je objavljeno da ipak postoji mogućnost da u ovoj trci ostane.

Postoji nekoliko kategorija u kojima filmovi mogu da budu nominovani. "Daru" je nominovala Srbija u trku za najbolji inostrani film i u ovoj konkurenciji, kako je objavljeno 9. februara, nije bilo dovoljno glasova da nastavi u sledeći krug. 


Oskar za najbolji film na stranom jeziku postoji još od 1947. godine, ali se ime te nagrade menjalo. Ograničeno je da svaka zemlja može da prijavi samo jedan film, a ako u njemu ima engleskog jezika, količina dijaloga je takođe ograničena.

Međutim, juče je objavljeno da je Akademija filmskih umetnosti i nauka objavila drugi  spisak - filmova koji se razmatraju za kandidaturu u kategoriji "najbolji film" i da se na tom spisku nalazi se i "Dara iz Jasenovca".

Na ovom spisku može da budu filmovi koji su objavljeni do 28. februara i koji su barem sedam dana proveli u bioskopu u barem jednom od ovih područja – okrug Los Anđelesa, Grad Njujork, Zalivska oblast San Franciska, Čikago, Majami i Atlanta.

Glasanje za ulazak u uži krug će se obaviti od 5. do 10. marta, dok će nominacije biti objavljene 15. marta.

Izvor: Lepa&Srećna