Ketogena dijeta se bazira na povećanom unosu masti i skoro na potpunoj redukciji ugljenih hidrata. Kako kažu stručnjaci, tokom keto dijete potrebno je da se ishrana bazira 75% na unosu masti, 20% proteina i 5% ugljenih hidrata.

Među bodibilderima, ova dijeta slovi za izrazito učinkovitu u fazi definicije, odnosno kad je potrebno rešiti se viška masnog tkiva.

Ova dijeta je sve popularnija i među ljudima koji žele da izgube kilažu a pritom da sačuvaju mišiće, oslabađajući se masti. Međutim, tokom keto dijete mnogi od njih prave ključne greške koje im ne dozvoljavaju da uđu u ketozno stanje.

1. Veštački zaslađivači

Veštački zaslađivači kao što su aspartan, manitol, stevia, utiču na organizam tako što Vas usporavaju prilikom ulaženja u ketozu. Ovakvi i slični zaslaživači Vam ne dozvoljavaju da uđete u ketozno stanje jer je glikemijski indeks veštakih zaslađivača skoro jednak glikemijskom indeksu šećera, što znači da će pankreas izlučiti insulin. Nikako ne korististiti veštačke zaslađivače prilikom keto dijete.

2. Nestrepljenje prilikom ulaska u ketozu

Druga, ali ne manje bitna greška, je nestrpljenje. Svako telo je različito i svakome je potrebno različito vreme ali neko optimalan period za ulazak u ketozno stanje je 14 dana, potvrdili su naučnici koji su godinama radili na ovoj dijeti. 

Važno je napomenuti da se ne treba uplašiti ukoliko dobijete keto groznicu. Budući da ste navikli na glukozu i ugljene hidrate, Vašem telu je potrebno vreme da se navikne na korišćenje ketona ili masnih kiselina kao energije, reakcija tela biće u obliku keto groznice. Samo je potrebno strpljenje od par dana i pustit telo da se privikne na novonastalo stanje.

Morate biti strpljivi i istrajni. Pokušajte da odolite izazovima koji su ispred Vas, izbegavajući ugljene hidrate koje ste prethodno godinama jeli. Da bi Vam vreme lakše prolazilo, najbolje je da šetate, gledate filmove, igrate besplatne kazino igre ili čitate knjige.

3. Ne unosite dovoljno masti

Budući da se keto dijeta bazira na unošenju masti, jedna od najčešćih greški je da unosite dovoljno masti iz hrane. Potrebno je koristiti masna mesa, masne sireve, jaja... Ukoliko jedete piletinu, ribu ili nemasne sireve povećavate unos proteina u odnosu na masti i rizikujete glukoniogenezu. To znači da telo višak proteina transferuje u ugljene hidrate a zatim u glukozu što Vas sprečava da uđete u ketozno stanje.

4. Manjak elektrolita

Ukoliko nemate dovoljno elektrolita u vašem telu, javaljaju se glavobolja, mišićni zamor, letargija, bolovi u telu i grčevi. So, kalijum i magnezijum sadrže elektrolite koje morate da unosite tokom keto dijete ukoliko želite da izbegnete sve gore navedene probleme. Jabukovo sirće sadrži ova tri elektrolita, što znači da je najbolje da ga koristite tokom keto dijete.

5. Skriveni šećeri

Prilikom kupovine namirnica neophodnih za keto dijetu, potrebno je da proverite sastojke na proizvodu. Sve što Vam na toj listi izgleda kao da nije meso ili mast, morate proveriti šta se zapravo krije iza tih naziva. 

Obratite pažnju na ovih pet stvari i nećete imati problema oko ulaska u ketoznu fazu. Ono što Vam još preporučujemo je da se pre odluke o keto dijeti, obratite lekaru da bi mogao da iskontroliše da li ste zdravi i da li je Vaše telo spremno za ovu vrstu dijete.

Tekst: PROMO