Pravoslavna crkva i njeni vernici 21. novembra slave Aranđelovdan, praznik kojim se obeležava Sabor svetog arhangela Mihaila.


Aranđelovdan je treća po redu slava prema broju svečara, posle Svetog Nikole i Đurđevdana. Crveno je slovo i veoma je poštovan praznik u našem narodu, pa na ovaj dan vernici izbegavaju bilo kakve teže poslove. 

Arhangel Mihailo na freskama i ikonama nosi vojničku opremu, mač i koplje, i u pravoslavlju se smatra simbolom borbe protiv zla.

Religijsko viđenje arhangela Mihaila

Arhangel Mihailo spominje se još u Starom zavetu. Hrišćanstvo ga smatra zaštitnikom Saborne crkve i prvim od sedam arhangela, kao i anđelom koji je pobedio Lucifera. Smatra se čuvarom pravoslavne vere, dok ga Jevreji smatraju zaštitnikom Izraela i sinagoge. Pominje se i u Kuranu, pod imenom Mikail. U nekim krajevima Srbije, arhangel Mihail smatra se zaštitnikom stočara. Bio je i zaštitnik loze Nemanjića.

Arhangel Mihailo 1.jpg
Shutterstock  Ikona Arhangela Mihaila

Narodna verovanja i običaji

Kao i za većinu slava u Srbiji, i za ovaj praznik se vezuju brojni narodni običaji i verovanja. Jedan od najpopularnijih kaže kako se na Aranđelovdan može predvideti kakvo će vreme biti cele godine.

U nekim krajevima možete čuti izraz: "Sveti Aranđel dušovodnik". Ovaj naziv za sveca potiče od starog narodnog verovanja da arhangel Mihail dolazi i uzima duše onih koji su preminuli i “vodi ih dalje”. Pročitajte i da li se i zašto priprema žito za Aranđelovdan.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO

Pekar objasnio kako se pravilno priprema slavski kolač Kurir televizija