Obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja je veliki hrišćanski praznik posvećen čudotvornoj glavi ovog sveca. U crkvenom kalendaru Srpske pravoslavne crkve ovaj dan je označen podebljanim crnim slovom, a postoje i određeni običaji i verovanja vezana za ovaj praznik.

Veruje se da danas ne treba raditi nikakve teške poslove, a naročito je rasprostranjeno verovanje da se na ovaj praznik ne diraju noževi, ni drugi oštri predmeti, kako se ne bi povređivale rane nevino stradalog svetitelja.

Crkva
Shutterstock  

Prema starim zapisima, Jovan Krstitelj bio je posečen po želji i nagovoru zlobne Irodijade, žene cara Iroda, koji je u to vreme vladao. Kada mu je glava odsečena, Irodijada je naredila da mu se glava ne sahranjuje zajedno sa telom, jer se plašila da strašni prorok nekako ne vaskrsne. Zato je uzela njegovu glavu i zakopala je na nekom skrivenom i beščesnom mestu, duboko u zemlju.

Njena dvorkinja, blagočestiva Jovana, žena Irodovog dvorjanina Huze, nije mogla da živi u znanju da glava Božjeg čoveka ostane na beščesnom mestu, pa ju je iskopala tajno, odnela u Jerusalim i sahranila na Jeleonskoj Gori.

Ne znajući ništa o svemu tome, car Irod se, kada je čuo za Isusa Hrista i velika čuda koja je činio, uplašio i rekao: "To je Jovan koga sam ja posekao, on ustade iz mrtvih".

Posle izvesnog vremena, neki vlastelin je, poverovavši u Hrista, ostavio položaj i zamonašio se. Kao monah, sa imenom Inokentije, nastanio se na Jeleonskoj Gori, baš na onom mestu gde je glava Krstitelja bila zakopana. Počeo je da zida sebi ćeliju, kopao duboko i našao zemljani sud i u njemu glavu, za koju mu se javilo da je Krstiteljeva. On je celivao i zakopao na tom istom mestu.

zena u crkvi-min.jpg
Shutterstock  

Po Božjem promislu, ta čudotvorna glava kasnije je išla od ruke do ruke, ponirala u mrak zaborava i opet objavljivana, dok najzad nije u vreme blagočestive carice Teodore, majke Mihailove i žene Teofilove, i u vreme patrijarha Ignjatija, preneta u Carigrad.

Mnoga čudesna isceljenja dogodila su se od glave Jovana Krstitelja, a važno je i interesantno da dok je bio živ, "Jovan nije učinio nijedno znamenje, a njegovim moštima dala se blagodatna čudotvorna moć".

Običaji nalažu da se svaki Krstovdan u godini posti zarad dobrog zdravlja porodice. Krstovdan je dan kada se ceo svet moli i poziva na pokajanje, kako bi se očistili od grehova i bili dostojni Isusa Hrista.

Tekst: Lepa&Srećna