Sveti Petar, prvi biskup Rima, bio je apostol, Hristov učenik, za koga se veruje da mu je Hrist dao ključeve nebeskog carstva. Hrišćansko učenje govori da je car Neron naredio da se Petar razapne na krstu. Smatrajući se nedostojnim da bude raspet kao njegov učitelj, Petar je tražio da ga razapnu sa glavom nadole.

Svetog apostola Pavla takođe je ubio car Neron, ali s obzirom na to da je bio rimski državljanin, nisu ga razapeli već su mu odrubili glavu istog dana kada je ubijen i Petar. U narodu se veruje da Sveti Petar čuva stub na kome su Zemlja, nebeska slama (Mlečni put) i nebeski krst (sazvežđe Labuda).

Žena, crkva, molitva
Shutterstock  

Praznovanje Petrovdana započinje veče pre, kada se pale lile, buktinje od mlade kore divlje trešnje ili breze. Pale se na mestima gde se narod okuplja, na trgovima i raskršćima, simbolišući nekadašnje progone hrišćana. Na taj način, priziva se dobro zdravlje stoke i blagostanje u domaćinstvu.

Na Petrovdan se ništa ne radi u polju, naročito se ne uprežu konji u kola, i ne počinju se teški poljoprivredni radovi. Veruje se da od Nove godine do danas ne bi trebalo jesti jabuke, jer upravo uoči ovog praznika dozrevaju "petrovače", stara, autohtona sorta ranih jabuka od kojih majke zajedno sa decom prave petrovdanski kolač. U nekim selima južnog Banata na Petrovdan ujutru raznose jabuke prvim susedima za dušu umrlih, a ponegde se jabuke odnose u crkvu na osvećenje. Postoji i verovanje da na ovaj sveti dan Sveti Petar deli jabuke deci na onom svetu, pa se iz tih razloga na ovaj dan ne jedu jabuke.

JABUKE
Youtube / Fashion Mumblr 

Običaji nalažu da se uoči Petrovdana ubere po jedan cvet za svakog ukućana. Tako ubrani, pobiju se u zemlju, a onda se ujutru odlazi do tih cvetova i gleda se u njih: kome od ukućana cvet stoji pravo - biće zdrav, kome je klonuo - biće bolešljiv.

Petrovdanski post zavisi od datuma kada se proslavlja Vaskrs, ali se uvek završava na Petrovdan. On najkraće može da traje jednu nedelju i jedan dan, a najduže šest sedmica. Za vreme njegovog trajanja ne jede se meso, beli mrs i jaja. Riba, vino i ulje se jedu svaki dan osim, srede i petka koji se poste na vodi.

Dan uoči Petrovdana se takođe strogo posti, osim ako padne u subotu ili nedelju, kada je dozvoljena upotreba ulja. Ukoliko Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo već jedemo ribu, vino i ulje.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

LJUDI BIRAJU, ALI BOG ODLUČUJE! Patrijarha biramo apostolskim žrebom - Ovo su koraci (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija