Prvo ofarbano uskršnje jaje, po pravilu, trebalo bi da bude crvene boje i ono se naziva čuvarkuća. Čuva se u domu sve do narednog Uskrsa i veruje se da u kuću donosi blagostanje i sreću, pa je mnogi čuvaju u posebnim ukrasnim posudama.

Za čuvarkuću se veruje i da ukućane štiti od bolesti, zla i svega štetnog, a kako na današnji praznik, Uskrs, postavljamo novu čuvarkuću, mnogi se pitaju šta da rade sa jajetom od prošle godine.

farbanje jaja za uskrs lukovinom.jpg
Instagram / beans_and_berrries 

Staru čuvarkuću ne bi trebalo da nastavite da čuvate, ali ni da je bacate u smeće. U nekim krajevima Srbije običaj je da se stara čuvarkuća zakopava u zemlju u dvorištu, bašti ili vinogradu, kako bi štitila zemlju od štetočina, grada i drugih prirodnih nepogoda.

U pojedinim krajevima se ljuska jajeta usitni i daje kokoškama da pojedu, dok se u nekim drugim čuvarkuća baca preko krova kuće.

Jedan od običaja je i da se čuvarkuća pušta niz reku, jer se veruje da tako voda odnosi zlo, bolesti i nesreću koje je čuvarkuća "preuzela" umesto ukućana.

Zašto farbamo jaja za Uskrs
Shutterstock  

U nekim krajevima Srbije, čuvarkuća se stavlja u činiju sa vodom, a onda se tom vodom umivaju ukućani, naročito deca, kako bi bili zdravi i rumeni.

Kako u mnogim gradovima nema reka u blizini, mnoge porodice su jaja palile u dvorištima.

Tekst: Lepa&Srećna