Preporod, Uskrsili proleće slavi se u raznim civilizacijama, a mnogi paganski običaji iz drevnih vremena zadržali su se do danas i postali su deo običaja hrišćanskog praznovanja Uskrsa, piše Lepa & Srećna.

Neki od takvih praznika su Cveti, zatim Vrbica, Mladenci čiji su običaji nastali još u vreme starih Slovena, a u veoma sličnom obliku praznuju se i danas, kao i bojenje jaja.

Na Vaskrs porodica odlazi u crkvu na svetu vaskršnju službu.

Posle službe, narod se pozdravlja: Hristos vaskrse! i Vaistinu vaskrse! Pozdrav je uobičajen sve do Spasovdana.

PROČITAJTE JOŠ: Sve o Uskrsu: recepti, farbanje jaja i običaji

Kad se iz crkve vrate kući, domaćin pali sveću, uzima kadionicu i tamjan, okadi sve ukućane na molitvi, predaje mlađem kadionicu i ovaj kadi celu kuću. Ukoliko ne ume da otpeva vaskršnji tropar, naglas čita „Oče naš“. Posle zajedničke molitve ukućani ponovo jedni drugima čestitaju Vaskrs i sedaju za svečano postavljenu trpezu.

U galeriji, uz slike, pročitajte i više o simbolima ovog velikog praznika... neki od njih su med, jagnje, šarena jaja, goveđe meso, hleb, kvasac, so...

Tekst: Kristina Ivanović

Izvor: Lepa & Srećna

LepaiSrecna U hrišćanskom svetu Vaskrs je najveći praznik. Praznuje se u prvu nedelju posle punog Meseca koja je na sam dan prolećne ravnodnevnice ili neposredno posle nje, a za njega se vezuju prelepi običaji...