Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici jedan od najvećih hrišćanskih praznika slave tri dana - Vaskrs (koji je obeležen u nedelju), Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

Vaskršnji utorak zove se i Vodeni ili Svetli utorak, a po verovanju se smatra i najsrećnijim danom u godini, i to je jedini dobar utorak u godini.

Devojka se moli
Shutterstock  

Običaji kažu da je na današnji dan dobro ići nekome u posetu ili krenuti na put. U nekim krajevima Srbije se danas održavaju svadbe, jer se veruje da će mladenci poživeti srećno, dugovečno i imati mnogo dece. Takođe, ako se dete rodi na ovaj dan, biće srećno i dugovečno.

Prema pojedinim verovanjima, na Vaskršnji (Vodeni, Svetli) utorak nije dobro da se bilo šta radi (da se pere, šije, krpi...) sa muškom odećom, pogotovo onom budućih vojnika.

U Vojvodini se Vaskršnji utorak, baš kao i ponedeljak, smatra danom plodnosti, a simbolično se tada momci i devojke prskaju vodom - što simboliše upravo plodnost i uspeh. Tradicionalno se veruje da muškarci devojke zalivaju ponedeljkom, a utorkom devojke zalivaju momke.

pogaca za uskrs-min.jpg
Shutterstock  

Veruje se i da će, ukoliko je uveče nebo zvezdano, godina biti izuzetno rodna.

Tokom čitave ove nedelje se nijednog dana ne posti, a sve do srede važi i običaj kuckanja uskršnjim jajima. Ova nedelja se zove još i Tomina nedelja, jer se završava danom posvećenim apostolu Tomi. Zovu je još i Vodena nedelja, dobro je izaći na neku reku, potok, pa i poprskati se vodom koja, po starinskom verovanju, tera "zle duhove i demone".

Tekst: Lepa&Srećna