Vernici se pripremaju za Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, a 2. maja proslavljaju Veliki četvrtak, u sećanju na poslednje obedovanje Isusa Hrista sa apostolima, poznatije kao Tajna večera. Na ovaj dan, prema crkevnim pravilima, ne bi trebalo da se sluša muzika ili prave veselja.

Tog dana se u hramovima služi liturgija posvećena Svetom Vasiliju Velikom, a veruje se da se onima koji se toga dana pričeste, oprašta svaki greh.

U nekim delovima Srbije, običaj je da devojke uveče stave ogledalo, češalj ili peškir pod jastuk. Verovalo se da će im tada u snu doći momak za kog je suđeno da se udaju i da će sanjati kako se on briše baš tim peškirom, češlja tim češljem ili ogleda u ogledalu koje je pod jastukom.

Takođe, devojke su u noć između Velikog četvrtka i Velikog petka sadile bosiljak ili ruzmarin u dvorište. Ako bi se desilo da se ujutru pored biljke nađe otisak konjske kopite, verovalo se da je to znak da će se udati negde daleko.

U pojedinim delovima Srbije već na Veliki četvrtak počinje farbanje jaja. Tada se najpre ofarba jedno jaje koje se zove "strašnik", jer treba da zastraši sve neprijatelje ili "čuvarkuća", koja će sačuvati ukućane od loših uticaja.

Na ovaj dan se posti, jer je u toku Velika nedelja, poslednja nedelja pred Vaskrs

Pogledajte i šta da uradite sa starom čuvarkućom.

BONUS VIDEO:

Ukrašavanje jaja za Uskrs TikTok/victoriasvenssonnn

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.