Pravoslavna crkva i njeni vernici 7. januara proslaviće najradosniji hrišćanski praznik, Božić, kojim se obeležava rođenje Isusa Hrista.

Božić započinje ponoćnom ili jutarnjom liturgijom koja se služi u svim pravoslavnim crkvama i manastirima, na kojoj se mogu pričestiti svi koji su postili u Božićnom postu.

Kako se čestita Božić? 

Najradosniji hrišćanski praznik čestita se rečima "Hristos se rodi", a odgovara se "Vaistinu se rodi".

Položajnik

Jedan od najpoznatijih simbola Božića jeste položajnik. To je prvi gost koji dolazi u kuću na Božić, gotovo uvek muškarac, ponekad i muško dete, ali danas se uzimaju i devojčice. Zadatak položajnika bio je da grančicom badnjaka prodžara vatru i poželi domaćinima lepe želje koje bi trebalo da ih prate cele godine, do sledećeg Božića. Za uzvrat položajnik dobija simboličan poklon - ranije su to bile čarape, slatkiši i voće, danas se takođe dobija ovakav poklon ili neke druge sitnice prema uzrastu i interesovanju položajnika.

bozicna psenica.jpg
Shutterstock  

Česnica

Česnica je obavezna na bogatoj božićnoj trpezi. To je poseban hleb koji se mesi na ovaj praznik, u koji se stavlja parica, grančica badnjaka, komadić drveta gloga ili zrno kukuruza. Pročitajte i šta zapravo znači kada izvučete paricu u česnici, koja se nikako ne seče nože, već nakon što se okrene tri puta s leva na desno, lomi rukama na komade - svako jko učestvuje u okretanju, odlomi sebi parče česnice. Obavezno se vodi računa da se cela česnica pojede i da njene mrvice ne padaju na pod.  

Božićna pečenica

Nekada je prasetina bila obavezna hrana na Božić i nazivali su je božićna pečenica. Domaćini su dva dana pred Božić, na Tucindan, tukli stoku a zatim klali, na Badnji dan su je pekli, a na Božić jeli, nakon 40 dana Božićnog posta.

Stari srpski običaji i zašto se na Božić jede božićna pečenica
Foto: Shutterstock 

Šta sme da se radi na Božić?

Kao i na sva crvena slova, ni na Božić ne treba raditi teške poslove, a žene treba da ostave ručne radove za posle praznika. Ovo su dani kada treba uživati sa porodicom, a sve ostalo stavlja se na čekanje, popiut ribanja, šivenja... Ne treba ni čistiti kuću pre nego što se otpraznuje treći dan Božića, kada se iz kuće iznosi božićna slama. Pročitajte i kako se neguje Božićna zvezda.

BONUS VIDEO

BOŽIĆNA TRPEZA POSLE POSTA JE ŠOK ZA ORGANIZAM? Nada Macura otkrila na koji način da pristupite PRELASKU NA MRSNU HRANU Kurir televizija

Tekst: Lepa&srećna/B.S.