Jedan od najvažnijih elemenata božićne trpeze svakako je česnica, posebna pogača koja se mesi na Božićno jutro i kojom se svi ukućani služe uz doručak.

I odrasli i deca obožavaju običaj stavljanja parice u česnicu, jer je uvek zanimljivo otkrivati ko je bio srećnik koji je izvukao paricu u svom parčetu česnice, koja se obavezno lomi, nikako se ne seče nožem, te će cele godine, po narodnom verovanju, imati novca.

Osim parice, u česnicu se stavlja i komadić drveta drena, koji simbolizuje dobro zdravlje, ali i kukuruz za plodnu i rodnu godinu, kao i grančica badnjaka za zdravlje i plodnost.

Domaćice se uvek potrude da taj posebi hleb bude ukusan i lep na izgled, a da li znamo šta on zapravo predstavlja i šta simbolizuje dodavanje novčića u njega?

Profesor Bogoslovije Svetog Save, sveštenik Branislav Kedžić rekao je za RTS da je to ono na šta mislimo kada u molitvi "Oče naš" kažemo "hleb naš nasušni daj nam danas".

Kako se pravi božićna česnica i šta znači kada nađete paricu
Foto: Shutterstock 

"Taj hleb nasušni prvenstveno predstavlja nasušni hleb Isusa Hrista koji mi u liturgiji prinosimo u vidu darova nasušnih – hleba i vina. Iz toga proizašli su i darovi nasušni koje mi koristimo svakodnevno, a to je hleb. On se pojavljuje u velikom broju praznovanja, između ostalih i krsne slave", kaže Kedžić.

On otkriva i da je poenta ubacivanja novčića u česnicu prepoznavanje zajednice da je nekom potrebna pomoć i da onaj ko pronađe taj novčić treba da simboliše onoga kome nešto treba.

"Prirodno bi bilo da onaj ko pronađe taj novčić prepozna onoga kome je možda taj novčić potrebniji pa da na taj način izrazi tu želju zajednice da nekome pomogne", dodaje Kedžić i objašnjava da se zato za Božić uobičajeno darivanje. On dodaje i da se najučestaliji pokloni čarape, zato što simbolizuju toplinu porodičnog doma.

"Treba i da nas podsete da neko drugi možda nema tu toplinu porodičnog doma, da nešto izostaje i da upravo mi treba da podelimo sa njima", poručuje Kedžić.

praznici (2).jpg
Shutterstock  

Donosimo vam i recept za česnicu:

Sastojci: 600 g brašna, 250 ml tople vode, 30 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, so, malo margarina ili putera, žumance za premazivanje.

Priprema: Kvasac razmutite u toploj vodi sa kašičicom šećera i ostavite da se aktivira. Brašno prosejte, dodajte kašičicu soli i na kraju nadošli kvasac. Sjedinite, pa ako je potrebno dodajte još brašna i umesite srednje tvrdo testo koje se ne lepi za ruke. Ostavite na toplom mestu da raste oko 30 minuta. Naraslo testo izručite na radnu površinu, pa ga premažite sa malo margarina ili putera koji ste prethodno otopili i rastanjite oklagijom na debljinu oko 2 cm. Zatim preklapajte testo i mažite "suve" delove margarinom ili puterom. Oblikujte pogaču kružnog oblika i stavite je u pleh obložen pek papirom. Premažite žumancetom i pecite 30-40 minuta na 200 stepeni. Saznajte i kada se ide po badnjak i šta se izgovara pre sečenja.

BONUS VIDEO

Božićne puslice TikTok/tinascucina

Tekst: Lepa&srećna/B.S./RTS