Božićna zvezda je jedan od najlepših simbola Božića i cvet koji svaka žena voli da vidi u svom domu. Milioni sadnica se prodaju tokom praznične sezone širom sveta.

Međutim, ne uspeju sve poinsetije(Euphorbia pulcherrima je botaničko ime) da se održe do narednih praznika.

Za početak, važno je i da se pažljivo odabere biljka.Božićna zvezda je poreklom iz vrelog Meksika, pa nije dobro da uzmete onu koja je stajala uz vrata supermarketa na promaji. Niska temperatura može da je ošteti, što neće biti vidljivo odmah.

saveti za negu bozicne zvezde 3.jpg
Shutterstock  

Atraktivne crvene latice nisu, zapravo, cvet već list božićne zvezde. Cvetići su sitni i žuti, u centru grupe listova i treba da budu čvrsto zatvoreni - to je znak da je vaša biljka zdrava.

Da bi lepo uspevala, božićnoj zvezdi su potrebni i toplota i svetlost. Idealno je da bude u prostoriji gde je između 15 i 22 C stepena, a važno je da ima i velikih prozora. Međutim, poinsetija ne sme da stoji uz šporete i kamine, kao ni pored prozora i vrata koja se često otvaraju.

saveti za negu bozicne zvezde 2.jpg
Shutterstock  

Zalivajte je "mekom" vodom, najbolje kišnicom ili ostavite "česmovaču" da odstoji. Uvek proverite prstom da li je zemlja dovoljno suva. Ako dosta vlažna, još nije vreme za zalivanje. Ako listovi božićne zvezde počnu da žute i opadaju, znak je da ste preterali s vodom.

Što je manja saksija, to je manje vode potrebno - za mini poinsetiju je dovoljna i jedna rakijska čašica vode. Posle desetak minuta, proverite da li u podmetaču ima vode. Ako je ima, obavezno je prospite. Nove božićne zvezde nipošto nemojte dohranjivati, one imaju sve što im je potrebno. Pročitajte i kako ukrasiti dom za Badnje veče i Božić.

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.