Uskrs ili Vaskrs je najveći hrišćanski praznik kojim se proslavlja Vaskrsenje Isusa Hrista koje se desilo trećeg dana posle njegove smrti. 

Ove godine, pravoslavni Uskrs proslavlja se u nedelju, 16. aprila 2023. godine. Veliki petak obeležava se 14. aprila, 15. aprila je Velika subota, a dva dana koja dolaze nakon Uskrsa (17. i 18. april) obeležavaju se kao Vaskrsni ponedeljak i Vaskrsni utorak.

Jaja se boje, zavisno od regiona, od Velikog četvrtka do Velike subote, ali najčešće na Veliki petak, rano ujutro. Tehnika za ukrašavanje ima mnogo, a u zapadnim krajevima Srbije gde se - u kućama koje su u žalosti - koristila voda obojena orahovinom ili cerovom korom kako bi se jaja farbala u crno.

U nekim izvorima navodi se da su ovakva jaja nosila ime "kaluđeri" i nisu imala nikakvu dekoraciju ni sličice.

Ipak, Srpska pravoslavna crkva ističe da hrišćanski praznici kakvi su Uskrs ili slava ne zahtevaju bilo kakvu promenu u običajima pa se tako i vaskršnja jaja boje uobičajeno - u crveno za čuvarkuću i druge jarke boje po želji.

To nisu slavlja kakve su svadbe, rođendani i tome slično, već su i zemaljska i nebeska slavlja pa se veruje da i naši umrli slave s nama u molitvi i duhovnoj radosti.

 Izvor: Lepa&Srećna