Mladenci su praznik koji proslavljaju bračni parovi u prvoj godini braka, tačnije oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine.

Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani. Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom, a u Srbiji se za njega vezuju razni običaji i verovanja - mladenci primaju čestitke, a u svoj dom primaju i goste koji im donose poklone, dok mlade domaćice pokazuju svoje umeće.

Svadba, venčanje
Shutterstock  

One tog dana mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići, a simbolizuju dug, srećan i sladak život. Mladenčići se premazuju medom i domaćice ih nude svima koji dođu u kuću.

Mladenci uvek padaju u vreme posta, pa hrana koja se sprema toga dana mora biti posna, zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Ukoliko danas želite nekome da čestitate praznik i da poželite srećan i dugovečan brak novim bračnim parovima, u galeriji ispod pogledajte zbirku najlepših čestitki za Mladence.

LepaiSrecna Prelepe čestitke sa jednostavnim porukama i iskrenim željama za srećan brak!

Tekst: Lepa&Srećna