Mladenci se slave, po crkvenom kalendaru, 22. marta, u znak uspomene na Svetih četrdeset mučenika sevastijskih koji su stradali jer nisu hteli da se odreknu Hrista. Mučenici su bačeni u ledeno jezero, a kao znak božije milosti, na njihove glave se tada spustila čudesna svetlost, praćena vencima.

Od tada se i mladenci na venčanju kite vencima, što je simbolika carstva koje svaki čovek uživa kao car u svojoj kući, mučeništva jer i u braku valja podnositi žrtve i besmrtne slave koju će pravednici dobiti u carstvu Hristovom. Za ovaj praznik se u Srbiji poštuju različiti običaji, a naročito pravljenje mladenčića koji se mese kao uspomena na Četrdeset mučenika.

Običaj je da se napravi njih 41 - jedan se dodaje za mladu, odnosno za dete koje će ona roditi. Potrebno je 500 gr brašna, a u sredini treba napraviti malo udubljenje pa izdrobiti 25 gr kvasca, dodati kašiku šećera i malo soli. Zamesiti s mlakom vodom, ostaviti da odmara oko pola sata pa rasklagijati na debljinu prsta. Vaditi pogačice okruglim kalupom, premazati maslinovim uljem izbockati po površini (najbolje grančicom procvetale voćke). Složiti u pleh pa ostaviti da stoji još pola sata, a zatim peći na umerenoj temperaturi da postanu zlatnožute. Tople premazati medom.

Ovaj dan proslavljaju posebno svi oni parovi koji su se venčali u periodu od prošlogodišnjeg 22. marta do novih Mladenaca.

Kako sam praznik pada u dane posta, trebalo bi spremiti i posna jela, radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika. Starinski običaj je da dođu svi oni koji su bili na svadbi, ali danas u goste dođu obično samo najuža porodica i prijatelji. Za poklon je najpogodnije pripremiti ono što im može pomoći da se što pre prilagode novim porodičnim obavezama i prevaziđu eventualne početne probleme u braku.

Izvor: Lepa&Srećna