Mladenci su praznik koji proslavljaju bračni parovi u prvoj godini braka, tačnije oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine. Ove godine, Mladenci padaju u sredu, 22. marta 2023. godine.

Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani. Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom.

Svadba, venčanje
Shutterstock  

Za ovaj praznik se u Srbiji vezuje mnoštvo običaja i verovanja - mladenci primaju čestitke, a u svoj dom primaju i goste koji im donose poklone, dok mlade domaćice pokazuju svoje umeće.

One tog dana ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići, a simbolizuju dug, srećan i sladak život. Mladenčići se premazuju medom i domaćice ih nude svima koji dođu u kuću.

gosti na veceri-min.jpg
Shutterstock  

Mladenci uvek padaju u vreme posta, pa hrana koja se sprema toga dana mora biti posna, zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Ovaj pravoslavni praznik simbolizuje ljubav, sreću i sladak život, a kao poklon koji se nosi na Mladence je najpogodnije pripremiti ono što mladom bračnom paru može pomoći da se što pre prilagode novim porodičnim obavezama i prevaziđu eventualne početne probleme u braku.

Tekst: Lepa&Srećna