Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBIČAJ PRED SUTRAŠNJI PRAZNIK: Evo šta vernici treba da urade uoči ponoći, pred nama je posebna noć

Srpska pravoslavna crkva sutra, 26. januara, slavi Svete mučenike Ermila i Stratonika, a ovaj praznik je u narodu poznat i kao Odanije Bogojavljenja.

 Žena, crkva, molitva Izvor: Shutterstock

Ermil je bio đakon i propovedao je hrišćanstvo u Singidunumu početkom četvrtog veka, a zbog odbijanja da se odrekne svoje vere bačen je u tamnicu. Međutim, strašna i duga mučenja nisu ga slomila. Stratonik, jedan od njegovih tamničara, zadivljen Ermilovom istrajnošću u veri, odlučio je da prihvati hrišćanstvo.

Rimljani su ih potom obojicu žive zakovali u sanduk i bacili u Dunav, a reka ih je izbacila na obalu blizu današnje Grocke. Njihova tela pronašli su hrišćani i sahranili ih u grobnici nad kojom je podignuta kapela. Ova dvojica mučenika se smatraju prvim stradalnicima sa ovih prostora koji su živote dali za hrišćansku veru.

 krst Izvor: Shutterstock

Na smrt ih je 314. ili 315. godine osudio car Likinije, vladar istočnog dela Rimskog carstva, kome je pripadao Singidunum. Likinije je bio Konstantinov zet, koji je s njim 313. potpisao Milanski edikt o prestanku progona hrišćana, ali došlo je do desetogodišnjeg sukoba oko prevlasti, pa je Likinije počeo da progoni sledbenike Hristove vere kao Konstantinove pristalice, ne samo iz religioznih, već i iz političkih razloga.

Ranohrišćansku crkvu u Brestoviku u kojoj su počivali Ermil i Stratonik arheolozi su otkrili 1895. godine, a 1979. godine upisana je u registar kulturnih dobara kao spomenik od velikog značaja. U njoj su bila tri grobna mesta, ali se ne zna ko je još, osim dvojice mučenika, u njoj sahranjen. Tela iz grobnice odneta su, najverovatnije pred najezdom Huna i Avara, da ne bi bila oskrnavljena.

 Narodni običaji na Vavedenje Izvor: ATA Images/Antonio Ahel

Od 2017. godine ikone ovih svetitelja u mozaik tehnici nalaze se i na fasadi ispred Crkve Svete Petke na Kalemegdanu, a freske Ermila i Stratonika postoje u Pećkoj patrijaršiji, u manastirima Hopovo, Dečani i Manasija, na Svetoj Gori, kao i u ruskim crkvama iz srednjeg veka.

Ovaj dan obeležava se i kao Odanije Bogojavljenja, pa je običaj da se uoči ponoći, baš kao i za Bogojavljenje, vernici pomole ovim mučenicima. Veruje se da moć ovih svetitelja čini čuda i da je pred nama posebna noć, kada se svaka želja ispunjava.

Tekst: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije