Na Bogojavljenje se osveštava voda u svim pravoslavnim crkvama širom zemlje, a za ovu vodu veruje se da je čudotvorna i da ima lekovita svojstva.

Bogojavljenska vodica se, prema običajima, čuva u flaši tokom cele godine i koristi se u brojnim prilikama kada vernici za njom imaju potrebu. Naime, veruje se da ona pomaže u svakoj bolesti, zatim kad mala deca imaju strah noću, kad čoveku naglo pozli i kad mu hrana ne prija, kad ne može da podnosi bolove u bolesti, kad mu se mute misli.

crkva-28062021_0001.jpg
ATA / Antonio Ahel 

Na dan Bogojavljenja crkva dozvoljava da bogojavljensku vodicu piju svi, koliko god žele. Međutim, svim drugim danima u godini bogojavljenska vodica sme da se pije samo u bolesti. Ukoliko zdravi žele da je piju, moraju da poste nekoliko dana, pa tek nakon toga da ujutru popiju ovu vodu.

Sveta Vodica, naročito bogojavljenska, može se čuvati u domu neograničeno vreme, s obzirom na to da ona ne gubi svoju osvećujuću blagodat, niti postaje podložna kvarenju.

Međutim, mnogi vernici pitaju se šta se radi sa starom vodicom kada, nakon godinu dana, stigne nova. U crkvenim knjigama ne postoje nikakva pisana naređenja o tome, ali prema narodnom predanju i verovanju, koje je crkva prećutno usvojila, ukoliko se sva količina bogojavljenske vodice ne potroši u toku godine, onda se taj ostatak, kada stigne nova vodica, sipa u bunar, u reku ili u cveće.

Kada se uzima bogojavljenska vodica
LepaiSrecna 

Veruje se da se na Bogojavljenje, u noći između 18. i 19. januara, u ponoć, otvaraju nebesa i da se ispunjavaju baš sve želje. Zato se tada, prema narodnim običajima, izlazi napolje, ili na prozor i terasu, gleda u nebo i zamišlja želja.

Prema narodnom verovanju, sve devojke koje žele da se udaju treba na Bogojavljensku noć da stave ogledalce ispod jastuka kako bi sanjale budućeg muža. Važno je da ogledalo ne pukne jer u tom slučaju, verovalo se, sledi sedam godina nesreće u ljubavi.

Tekst: Lepa&Srećna