Drugi dan Božića u Srpskoj pravoslavnoj crkvi posvećen je Saboru presvete Bogorodice. Na ovaj praznik se sveštenstvo "sabira" sa vernicima u crkvama, a u kućama ljudi nastavljaju da slave dan rođenja Isusa Hrista i čestitaju jedni drugima.

Ovaj dan treba da se provodi u svečanom duhu, a najvažnije je da preovlađuju milosrđe i prijateljstvo. Valja se da se drugog dana Božića obiđu prijatelji, rođaci ili kumovi.

Posebnu pažnju treba da obrate oni koju su u svađi iz bilo kog razloga. Veruje se da baš danas treba da se izmire i ostave iza sebe sve ono što je bilo negativno.

bogorodica 2-min (1).jpg
Shutterstock / BSG_19744 

Po narednom verovanju, nijednog gosta ne treba vratiti s kućnog praga. Domaćice poslužuju svečana jela, a kuća ne sme da se sprema niti da se rade neki teški poslovi.

Jedino su od ovog pravila izuzete one prodice koje slave Svetog Stefana. U njihovim domovima je sve u jeku priprema na svečani dan i doček gostiju.

Na ovaj dan, šalju se poruke i čestitke za Božić, a divnu galeriju pogledajte odmah ispod teksta!

LepaiSrecna Božićne čestitke i čestitke za Badnje veče i Badnji dan možete uputititi i elektronskim putem - to nije protivno veri! Važne su dobre želje i ljubav koju upućujete!

Tekst: Lepa&Srećna