U Srbiji se veruje da je Bogorodica zaštitnica svega živog, posvećene su joj brojne crkve i manastiri, a i čitav Beograd je, po predanju posvećen upravo majci Isusa Hrista. Ona se slavi brojnim velikim praznicima, za koje se vezuju i različiti običaji.

Od rođenja, Male Gospojine, 21. septembra, do Uspenija, odnosno Velike Gospojine, 28. avgusta, slave se i Vavedenje 4. decembra, Blagovesti 7. aprila i Sretenje 15. februara. Pored njih, praznuju se i praznici koji su vezani za život Presvete Bogorodice: Sabor 8. januara, Pokrov 14. oktobra, polaganje pojasa, 13. septembra i polaganje rize 15. jula.

Pokrov ili omoforu nosila je, prema verovanju, Bogorodica kad su je ugledali vernici u Bogorodičinoj crkvi u Carigradu, dok su joj se molili jedne noći, 14. novembra 911. godine. Ona je pokrila sve prisutne, dajući znak da pod svoje okrilje uzima sve koji veruju u nju i njenog sina.

bogorodica sveta sofija istanbul 0334830785.jpg
Profimedia 

Tada je i uveden praznik, u narodu poznat i kao Pokrovica, koji proslavlja Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu hrišćanskog roda, koja moli Gospoda za milost prema grešnima.

Ovaj praznik posebno poštuju žene i ne rade nikakve teške fizičke poslove. Mlade žene posebno se mole Bogorodici, zaštitnici svih žena, posebno porodilja i majki. Veruje se da će ona ukazati milost i ispuniti želje, naročito onima koje čeznu za porodom.

Praznik pokrova Svete Bogorodice je i krsna slava a, između ostalih, slavi je i Pećka patrijaršija.

Tekst: Lepa&Srećna