Nekoliko praznika koje obeležava Srpska pravoslavna crkva smatraju se veoma važnim za žene, pa domaćice u te dane izbegavaju da rade bilo kakve veće poslove. Takvi su dani Ognjena Marija, Sveta Petka, ali i Blaga Marija koja se slavi 4. avgusta.

Ovo je praznik posvećen Mariji Magdaleni, učenici i pratilji Isusa Hrista, koju smatraju ravnom apostolima. Vekovima su je u zapadnom hrišćanstvu opisivali kao grešnicu, ali je Katolička crkva objavila 1969. godine da ona nije žena koju kao grešnu opisuje Jevanđelje po Luki.

Pravoslavci je smatraju sestrom Svetog Ilije, pa ako na Blagu Mariju zagrmi, kažu da to brat i sestra razgovaraju.

Cenjena je kao Hristova učenica koja ga je pratila do poslednjeg dana, a zatim i svedočila da je vaskrsao. Ona se prva i obratila Tiberiju rečima "Hristos Vaskrse", a tad je on uzeo jedno jaje i uzvratio joj: "Mrtvi ne mogu da vaskrsnu, baš kao što ovo jaje ne može da pocrveni".

Pred očima svih se dogodilo čudo - ljuska jajeta je postala crvena. Marija Magdalena je poklonila Tiberiju to jaje, a danas je u narodu običaj da boji jaja u crveno na Uskrs, kao simbol nevino prolivene Hristove krvi.

farbana crvena jaja za uskrs.jpg
Shutterstock  

Svetica i Hristova propovednica je pred Tiberijem optužila Pontija Pilata, rimskog prokuratora u Judeji, da je nepravedno osudio Isusa. Na njen praznik, žene veruju da imaju posebnu zaštitu svetiteljke. Običaj je da odu u crkvu, pomole joj se i zapale sveću. Smatra se da se može tražiti ispunjenje jedne želje i ona će biti ispunjena. 

Izvor: Lepa&Srećna