Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju praznik svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija. Poštuje se kao borac za hrišćansku veru i zaštitnicu žena.

Praznik ove svetiteljke proslavlja se 30. jula, nije crvenim slovom obeležen u crkvenom kalendaru, ali je izuzetno poštovan u srpskom narodu, naročito među ženama. U tradiciji Sveta Marina je predstavljena kao sestra Svetog Ilije, čiji se dan proslavlja 2. avgusta. Prema predanju, ona od brata krije kada je njegov praznik da se on ne bi od sreće i slavlja zaboravio i gromovima uništio ceo svet. Ali i Marija pali i kažnjava ognjem, po čemu je i dobila naziv Ognjena. Prema narodnom predanju kažnjava one koju se ogrešili radeći na praznik. Ognjena Marija se obeležava i kao krsna slava.

Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine "gori nebo i zemlja", ne rade nikakvi poslovi, a posebno radovi na polju. Žene na ovaj veliki praznik ne bi trebalo ništa da rade, jer nijedan rad neće doneti sreću. U narodu se kaže da na Ognjenu Mariju "ne valja ni konac u iglu udenuti".

Narodno verovanje kaže da je grmljavina na ovaj sveti dan loš znak. To može da znači da je pred nama teška i sušna godina, a stariji tvrde da su ovakve situacije ukazivala na bolest i siromaštvo.

Zato se danas ništa ne radi, ni u kući, ni u polju, u narodu je poznata zabrana "ni konac u iglu udenuti". Ako se ovo ne ispoštuje, veruje se da će se tako svetiteljka uvrediti, pa će poslati vatru i gromove. Postoji poslovica koja kaže: "Ko slavi Ognjenu Mariju, siguran je u letinu!"

Narodno predanje pamti mnoge nesrećne slučajeve koji su se dogodili na današnji dan, kada su se plivači udavili u rekama i jezerima. Zato se veruje da na Ognjenu Mariju treba izbegavati kupanje u "velikim vodama". I pored letnje žege, osveženje u bazenima, rekama i drugim većim vodama treba ostaviti za sutrašnji dan.

Izvor: Lepa&Srećna